1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkökatkot

Päivö-myrskyn aiheuttama sähkökatko vei iisalmelaisen lapsiperheen vedet – arki sujuu kantamalla vettä luonnosta

Laura Räsäsen perhe on ollut aggregaatin varassa pian kaksi vuorokautta.

Laura Räsänen sekä tyttäret Janika ja Eerika Kostian kantavat tarvittavan käyttö- ja juomaveden luonnosta. Juomavesi haetaan metsälähteestä, sadevettä kerätään kotipihan astioihin. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Pohjois-Savossa Iisalmessa asuvan Laura Räsäsen perheessä sähköt räpsähtivät poikki tiistai-iltana. Maaseudulla sijaitseva omakotitalo on ollut ilman sähköä pian kaksi vuorokautta.

Perheen isä käynnisti pihalla seisovan aggregaatin, eli polttomoottorigeneraattorin, varhain keskiviikkoaamuna.

– Sitä pitää juottaa 2,5 tunnin välein. Onneksi olen lomalla, joten ehdin sitä tekemään, Laura Räsänen sanoo.

Perhe on pärjännyt aggregaatin avulla hyvin. Laite tuottaa sähköä piharakennuksessa olevaan pakastimeen sekä talossa oleviin kylmälaitteisiin.

Väliaikaisesti jatkojohtoon liitetään myös kahvinkeitin ja mikro.

Hankalinta on ollut veden kanssa, sillä sähkön katkettua myös talouden vesipumppu on pysähtynyt.

Onneksi on puilla lämmitettävä pihasauna, jonne kannetaan myrskyn aikana satanutta vettä. Juomavesi kannetaan puolestaan metsälähteestä.

Perheen tyttäret Janika ja Eerika Kostian istuvat nurmikolla ja pesevät päivälliseksi tulevia uusia perunoita sadevedellä.

Jos arkea haittaavalle sähkökatkolle miettii sopivinta ajankohtaa, se lienee juuri nyt.

– Kyllä me pärjätään. Kesällä on lämmintä ja valoisaa, sanoo Räsänen.

Laura Räsänen juottaa aggregaattia 2,5 tunnin välein. Yöksi kovaääninen ja säännöllistä tankkausta vaativa laite suljetaan, jotta perhe voi nukkua. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Maaseudulla pärjää, kun varautuu katkoihin

Savon Voiman mukaan sen asiakkaista noin 4 000 on vielä vailla sähköä.

Päivö-myrsyn jälkien etsimiseen menee aikaa, sillä suurin osa vioista on aiheutunut yksittäisten puiden kaatumisesta sähkölinjoille. Alue on laaja.

Laura Räsäsen perhe osti aggregaatin muutama vuosi sitten. Laite päädyttiin hankkimaan, sillä sähkökatkot ovat olleet Kotikylällä liian usein toistuva riesa.

– Sähkökatkoja on 5–10 kertaa vuodessa ja yleensä ne kestävät muutaman tunnin kerrallaan. Tämä sähkökatko on ollut poikkeuksellisen pitkä, Räsänen sanoo.

Talon ohi ajaa haastattelun aikana paikallisen sähköyhtiön auto. Räsänen katsoo sen perään ja kertoo, että sähköyhtiön miehiä kyllä kulkee tiellä edestakaisin, vikapaikkaa etsien.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin perheen ja naapuruston arki palautuu jälleen entiselleen.

Räsänen toivoo, että sähkökatkoista päästään tulevina vuosina eroon. Kotikylän alueelle on jo rakennettu maakaapelia muutaman vuoden ajan, mutta työt ovat kesken.

Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Savon Voima lupaa hyvityksiä siirtopalvelumaksuihin yli 12 tuntia kestäneissä katkoissa. Hyvitys otetaan automaattisesti huomioon asiakkaan sähkölaskulla. Vakiokorvaus on määritelty sähkömarkkinalaissa.

Aiheesta voi keskustella 3.7.2020 klo 23.00 saakka!

Lue myös:

Kuinka säilytän ruokia, jos sähköt ovat poikki? Martat vinkkaa: Älä auo pakastimen ovea, tee kylmälaukusta väliaikainen jääkaappi

Tämän takia sähkökatkot kiusaavat herkimmin tiettyjä alueita – mikkeliläinen vihannesviljelijä on jo oppinut elämään sähkökatkojen kanssa