Lasten kiireellisten sijoitusten määrä kasvoi Oulussa roimasti

Kasvua on ollut korona-aikana, mutta myös sitä ennen

Lastensuojelu
Läheltä
Yle

Lasten kiireellisten sijoitusten määrä on kasvanut tänä keväänä Oulussa yli kaksinkertaiseksi viime vuoteen verrattuna. Tammi-toukokuun aikana Oulussa lapsia sijoitettiin kiireellisesti 153, kun vuosi sitten vastaavana aikana sijoitettuja oli 64.

Kasvua on ollut korona-aikana, mutta myös sitä ennen.

– Kiireellisten sijoitusten syynä on usein joko vanhempien tai nuoren päihdeongelmat. Kun tutkimme alkuvuoden tapauksia, yli 40 prosentissa sijoituksista alkoholi oli taustalla, sanoo Oulun kaupungin vs. sosiaalijohtaja Marja Salo.

Salon mukaan on syytä pohtia, onko ihmisten ollut vaikeampaa hakea apua ongelmiinsa korona-aikana.

– Koronan alkuvaiheessa ihmiset ymmärtääkseni eivät halunneet entiseen tapaan kohtaamisia. Kaupungilla tukitoimintoja ei ole kuitenkaan ajettu alas korona-aikana, Salo muistuttaa.

Oulussa sijoitettiin viime vuonna kiireellisesti 236 lasta kodin ulkopuolelle. Muutos vuoteen 2018 on lähes 30 prosenttia, mikä on selkeästi suurin kasvu kuutoskunnista (Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku).

Kuutoskaupungeissa sijoitettiin vuonna 2019 kiireellisesti yhteensä 1 516 lasta eli reilut 11 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)