1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. syntyvyys

Synnytysten määrä kääntyi kasvuun ensi kertaa vuosikausiin – maan hedelmällisin alue hätyyttelee jo uutta ennätystä

Erot alueiden välillä ovat isot: Varsinais-Suomessa tehtiin isoa miinusta, Kainuussa lähes saman verran plussaa.

Vauvoja on syntynyt tammi-huhtikuussa pitkästä aikaa enemmän kuin aiempana vuonna samaan aikaan. Kuva: Yle/ Lone Widestam

Pitkään jatkunut syntyvyyden lasku katkesi alkuvuonna. Tammi–huhtikuussa synnytyksiä oli 1,9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertovat Kuntaliiton keräämät sairaanhoitopiirien osavuosikatsaukset (siirryt toiseen palveluun).

Suurinta kasvua kirjattiin Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa sama tahti on jatkunut koko alkupuoliskon ajan, ja se enteilee 1970-luvulta olevan ennätyksen rikkoutumista Kokkolassa.

Kasvun avaimet eivät kuitenkaan ole olleet viime vuosina täysin keskipohjalaisten käsissä. Lisäystä on tullut Pohjanmaalla sijaitsevan Pietarsaaren ja Pohjois-Pohjanmaalla olevan Oulaskankaan synnytysosastojen sulkemisesta, sillä moni äiti on suunnannut Kokkolaan.

Vuosikymmeniä vanha ennätys rikkoutumassa? – Keski-Pohjanmaalla tulossa ehkä kaikkien aikojen vauvavuosi

Selkeää miinusta kirjattiin kuitenkin alkuvuonna Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Vaasan, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä. Varsinais-Suomessa synnytysten määrä notkahti viime vuoden tilanteesta yli 20 prosenttia.

Synnytysten määrän muutos tammi–huhtikuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Lähde: Kuntaliiton kokoamat sairaanhoitopiirien osavuosikatsaukset.

Sairaala/sairaanhoitopiiriMuutos %
Helsingin ja Uudenmaan6,7
Etelä-Karjalan- 2,4
Kymenlaakson1,5
Päijät-Hämeen-3,3
HYKS erva yht.5,2
Varsinais-Suomen- 20,9
Satakunnan9,2
Vaasan-5,2
TYKS erva yht.-10,8
Pirkanmaan3,7
Etelä-Pohjanmaa-5,3
Kanta-Hämeen6,2
TAYS erva yht.2,0
Pohjois-Savon-0, 8
Etelä-Savon- 0,5
Keski-Suomen4,8
Pohjois-Karjalan0,0
KYS erva yht.1,3
Pohjois-Pohjanmaa1,5
Kainuun18,5
Keski-Pohjanmaan12,1
Lapin- 0,7
Länsi-Pohjan2,9
OYS erva yht.16,1
Koko maa1,9

Tilastokeskuksen mukaan syntyvyys laski viime vuonna jo yhdeksättä vuota peräkkäin. Alamäki kuitenkin loiveni.

Vauvojen määrä on tullut alaspäin radikaalisti vuosikymmenessä. Vuonna 2010 lapsia syntyi 60 216, mutta viime vuonna enää 45 613.

Eniten vauvoja syntyy Uudellamaalla, 35 prosenttia kaikista syntyneistä. Hedelmällisyysluku on kuitenkin korkein Keski-Pohjanmaalla, ja perässä tulevat muut pohjalaismaakunnat.