"Jännittää, jääkö yksin" – Jesse Saapunki sai unelmiensa opiskelupaikan toisesta kaupungista, mutta syksyllä jatkuva etäopetus huolettaa

Etäopetus jatkuu yliopistoissa ainakin alkusyksystä. Kannattaako uuden opiskelijan muuttaa opiskelupaikkakunnalle?

etäopetus
Jesse Saapunki.
Jesse Saapunki pelkää, että poikkeusjärjestelyiden vuoksi legendaarinen fuksisyksy uudessa opiskelukaupungissa jää kokematta. Otso Ritonummi / Yle

Kesäkuinen päivä muutti Jesse Saapungin elämän. Hän sai tietää saaneensa opiskelupaikan Turun yliopistosta.

22-vuotias Saapunki on pitkään haaveillut historian ja arkeologian opinnoista ja opiskelijaelämän makuun pääsemisestä. Nyt unelma toteutuu ja edessä on muutto uuteen opiskelukaupunkiin.

Hetken opiskelupaikan saamisesta iloittuaan Saapungin mieleen nousi kuitenkin huoli: yliopistot ovat ilmoittaneet, että syksyllä ainakin ensimmäisen periodin pääasiallinen opetusmuoto on etäopetus.

– Meneekö se niin, että käymme kaikki pakolliset orientaatiot kampuksella ja sitten siirrymme suoraan suorittamaan ensimmäisiä kursseja kotoa? Jännittää, kuinka löydän uusia ystäviä ja sopeudun opiskelijayhteisöön, Saapunki pohtii.

Kontaktin saaminen hyvin tärkeää uusille opiskelijoille

Etäopetus jatkuu ainakin alkusyksystä yliopistoista ja opetusaloista riippuen pääasiallisesti etäopetuksena. Kampuksella järjestetään välttämätöntä pienryhmä- ja laboratorio-opetusta.

Ammattikorkeakoulut pyrkivät siirtymään syksyn aikana lähiopetukseen, mutta myös etäopetusta järjestetään vielä. Esimerkiksi Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelijoille järjestetään syksyllä noin kaksi päivää lähiopetusta ja kolme päivää etäopetusta. Jokainen ammattikorkeakoulu päättää kuitenkin opetusmuodoista itse.

Viimeisetkin korkeakouluihin hakeneet saavat tietää opiskelupaikoistaan 15. heinäkuuta menneessä.

Uudet opiskelijat on otettu huomioon. Moni yliopisto järjestää ainakin uusien opiskelijoiden orientaatioviikot kampuksella lähiopetuksena. Myös ammattikorkeakoulut haluavat tarjota uusille opiskelijoille orientoivia opintoja ja opetusta kampuksella.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Tapio Hautamäki ymmärtää uusien opiskelijoiden huolen etäopetuksesta.

Hän haluaa kuitenkin rauhoitella tilannetta ja muistuttaa, että uudet opiskelijat pääsevät aloittamaan lähiopetuksessa ainakin jollain tavalla. Hautamäki korostaa silti kontaktien tärkeyttä.

– Jos opiskelija jää vähäiselle kontaktille muiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa, se on hyvin huono tilanne. Yliopistoyhteisöön tulevalle on hyvin tärkeää tutustua uusiin ihmisiin, ettei jää yksin. Tämän tekeminen poikkeustilanteessa vaatii erityistä huomiota ja työtä, Hautamäki toteaa.

Yliopistoissa tiedostetaan uusien opiskelijoiden erityinen tarve päästä fyysisesti näkemään uusia opiskelukavereita sekä opettajia ja henkilökuntaa.

– On erittäin tärkeää saada kontakti, jotta pääsee kiinnittymään opintoihin ja jotta opiskelijajoukko muodostuu. Opintojen aloitus kampuksella on erittäin tärkeää sen suhteen, miten opinnot lähtevät yliopistolla etenemään, toteaa Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela.

Samanlainen on viesti myös Jyväskylän yliopistosta.

– Näemme lähiopetuksen järjestämisen uusille opiskelijoille erittäin tärkeänä. Uudet opiskelijat ovat etusijalla kampuksella toteutuvassa opetuksessa, kertoo Jyväskylän yliopiston koulutuspalvelujohtaja Mari Ikonen.

Jesse Saapunki.
Jesse Saapunki valmistui ylioppilaaksi Kuopion lyseon lukiosta vuonna 2017 ja muutti sen jälkeen ystäviensä perässä Helsinkiin töihin.Otso Ritonummi / Yle

Opiskelupaikkakunnalle muuttoa suositellaan

Helsingissä tällä hetkellä asuva Saapunki etsii nyt asuntoa Turusta. Hänellä on tulevassa opiskelukaupungissaan vain muutama ystävä. He eivät ole Saapungin kanssa samassa elämäntilanteessa.

Missään vaiheessa Saapungilla ei ole silti käynyt mielessä, etteikö hän muuttaisi uudelle opiskelupaikkakunnalleen.

– Se on uusi kokemus ja ympäristö. Elämäni muuttuu siinä samalla, enkä ole missään välissä ajatellut, että en muuttaisi opiskelupaikkakunnalle.

Kaikille opiskelupaikkakunnalle muuttaminen ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys.

Suomen Vuokranantajat ry arvioi kesäkuussa, että etäopiskelukäytäntöjen jatkuminen saattaa vaikuttaa syksyn vuokra-asuntotilanteeseen.

SYLin puheenjohtaja Hautamäki sekä yliopistojen edustajat kannustavat uusia opiskelijoita muuttamaan opiskelupaikkakunnalle. Hautamäen mielestä on tärkeää, että lähiopetukseen palataan heti, kun se on turvallisesti mahdollista. Tilanteet voivat muuttua syksyllä nopeastikin.

– Ymmärrän, että epävarmassa tilanteessa ollaan huolissaan siitä, kannattaako opiskelupaikkakunnalle muuttaa, mutta yhteisöllisyydellä ja vertaistuella on valtava merkitys opintojen suorittamiseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin, Hautamäki toteaa.

Myös Sutela ja Ikonen näkevät opiskelupaikkakunnalle muuttamisen tärkeänä asiana etäopetuksesta huolimatta.

– Kyllä meidän linjaustemme ja ajatustemme mukaan uusiin opintoihin kiinnittyminen ja niiden laadukas eteneminen pääsääntöisesti edellyttävät opiskelupaikkakunnalle muuttoa, Ikonen toteaa.

– Jokainen tietenkin tekee itse päätökset asiasta, mutta mielestäni kannattaa ehdottomasti muuttaa. Fyysistä opetusta on kampuksilla ja kaikki muu yhdessä tekeminen, mitä esimerkiksi ylioppilaskunta järjestää, auttaa kiinnittymään opiskelijayhteisöön ja tutustumaan kaupunkiin sekä opiskelijaympäristöön, Sutela sanoo.

Tuleeko ikimuistoista fuksisyksyä?

Saapunki on varautunut siihen, että aluksi uudella opiskelupaikkakunnalla asuessa kaipuu entiseen kotikaupunkiin voi olla kova.

– Jos ryhmäytyminen jää vähälle, varmaan alkuaikoina se menee siihen että yksinäisiin hetkiin alkaa katselemaan junalippuja Helsinkiin ystävien luo, hän toteaa.

Saapungin suurin pelko uudessa opiskelukaupungissa liittyykin juuri ystävien löytymiseen. Häntä ei jännitä niinkään etäopetukseen oppiminen, vaikka hän lähiopetuksen ystävä onkin.

– Opetukselle löytää aina neuvoja ja apuja. Uskon, että yliopistolta saa apua ja resursseja opiskelutavoissa ja -metodeissa sekä kysymyksiin vastauksia, Saapunki toteaa.

Uusissa aluissa Saapunki pitää parhaana osana vahvan yhteishengen muodostumista. Tämän kokemuksen jääminen varjoon huolettaa, jos tiukat toimenpiteet jatkuvat. Hän odottaa kovasti pääsevänsä kokemaan legendaarisen fuksisyksyn, joista on kuullut useita tarinoita.

– Eniten jännittää se jääkö yksin, olenko yksinäinen ja löydänkö ystäviä, Saapunki sanoo.

Jesse Saapunki.
Jesse Saapunki osallistui poikkeuskevään aikana peräti viiteen pääsykokeeseen, jotka järjestettiin digitaalisesti.Otso Ritonummi / Yle

Keväällä korkeakoulujen pääsykokeet jouduttiin mylläämään koronaviruksen aiheuttaneen poikkeustilan vuoksi uusiksi. Saapunki teki lopulta ykköshakukohteeseensa Turun yliopiston historian ja arkeologian tutkinto-ohjelmaan kaksivaiheisen kokeen verkossa.

Digikokeiden järjestämisestä nousi kevään aikana paljon puhetta vilpin mahdollisuudesta. Saapunki koki mahdollisuuden pienenä kokeissa, joihin hän osallistui. Hän pelkää kuitenkin, että vanhemmat opiskelijat saattavat pitää nyt valittuja opiskelijoita vilpillisesti sisään päässeinä.

– Mietityttää se, miten meitä koronakeväänä opiskelemaan päässeitä kohdellaan muussa opiskelijayhteisössä, että ajatellaanko meitä vilpin kautta päässeinä.

"Kaikista arvokkaimmat asiat eivät näy opintopistemäärissä"

Viime keväänä korkeakoulut joutuivat sopeutumaan nopeasti koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen ja siirtymään pikavauhtia etäopetukseen.

Syksyllä etäopetuksen jatkaminen saattaa SYLin puheenjohtaja Hautamäen mukaan johtua myös osittain siitä, ettei samanlaiseen tilanteeseen haluta joutua.

– Tässä näkyvät varmasti kevään kokemukset, kun hyvin nopealla aikataululla vietiin opetus etäopetukseksi. Nyt varaudutaan syksyyn niin, että pystytään tarjoamaan laadukkaampaa etäopetusta, hän toteaa.

ainen opiskelee etänä puistossa.
Korkeakoulut joutuivat siirtymään keväällä etäopetukseen pikavauhtia koronaviruksen takia.Markku Ulander / Lehtikuva

Tampereen yliopiston vararehtori Sutela sanoo, että heidän kokemuksensa mukaan etäopetus sopi monelle opiskelijalle.

– Kevään opintopistemäärät Tampereen yliopistossa olivat todella hienot verrattuna edelliseen kevääseen ja se osoittaa, että etäopiskelu on sopinut suurelle osalle. Mutta on varmasti henkilöitä, joille etäopetus ei ole sopinut, Sutela kertoo.

Hautamäki uskoo, että juuri opiskelujen suorittaminen etänä onnistuu monelta opiskelijalta hyvin. Hän muistuttaa kuitenkin opiskelun olevan paljon muutakin.

– Yliopistokoulutus on paljon muutakin kuin kurssien suorittamista. Se on sosiaalisten suhteiden muodostamista, ajatusten vaihtoa, kasvamista ihmisenä ja oman identiteetin löytämistä. Suorittaminen onnistuu etänäkin, mutta ne kaikista arvokkaimmat asiat eivät näy opintopistemäärissä, Hautamäki pohtii.

Suurin osa yliopistoista on tehnyt linjauksen pääasiallisesta etäopetuksesta vain lukuvuoden ensimmäisen periodin kohdalta. Useat oppilaitokset tarkentavat ohjeitaan vielä lähempänä lukuvuoden alkua.

Moni asia on vielä syksyn osalta epävarmaa, ja tilanteet saattavat muuttua nopeasti.

Saapunki uskoo huolistaan huolimatta, että hänen vuosikurssinsa tilanne voi olla jopa yhdistävä tekijä.

– Uskon, että tälle vuosikurssille poikkeuksellinen pääsykoekevät ja mahdollinen poikkeuksellinen fuksisyksy ovat eräänlainen liima. Vain he ymmärtävät millainen rumba tämä on ollut.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan klo 23.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Korkeakoulut palaavat syksyllä asteittain lähiopetukseen – "Varmasti on opiskelijoita, joille tämä etäopiskelu ei ole sopinut"

Hakijat raivostuivat opiskelijavalintojen muutoksista – näin yliopistot vastaavat selvitystä vaatineelle oikeusasiamiehelle

Moni hakija koki vääryyttä yliopistojen toiminnasta ja se toi kantelutulvan – nyt apulaisoikeusasiamies kertoo, mitä voi olla luvassa