Lohen nousu Tornion- ja Simojokeen vauhdittui juhannukselta

Kesäkuussa lohia nousi lopulta enemmän kuin vuosiin, vaikka kuun alussa näytti vielä kehnolta.

lohi
Lohensoutajia Tornionjoella Pellon Paamasuvannossa.
Tornionjoelle ennakoidaan hyvää lohikesää.Yle / Vesa Vaarama

Tornion- ja Simojokeen on noussut kesäkuun aikana lohia runsaammin kuin kolmena edellisenä vuonna.

Lohennousu alkoi tavanomaista myöhemmin, mutta kalamäärät kasvoivat nopeasti juhannukselta. Simojokeen nousi kesäkuussa 2800 ja Tornionjokeen reilut 30 000 lohta.

– Viileä kevät ja myöhäinen tulva viivästyttivät lohen nousua. Ensimmäiset nousulohet havaittiin kaikuluotausseurannoissa touko-kesäkuun vaihteessa yli viikko tavanomaista myöhemmin, kertoo erikoistutkija Atso Romakkaniemi Luonnonvarakeskuksesta.

Luonnovarakeskuksen mukaan nousulohien joukossa on ollut melko runsaasti suuria ja vanhoja yksilöitä. Myös nuoria eli pieniä lohia on havaittu jo kesäkuussa, vaikka yleensä niiden nousuaika on vasta heinäkuussa.

– Mikäli lohennousu jatkuu loppukesällä tavanomaiseen tapaan, kutulohien määrä todennäköisesti riittää turvaamaan poikastuotannon. Lopulliset nousulohimäärät selviävät vasta kesän jälkeen, sillä kutuvaellus jatkuu ainakin elokuulle asti, Romakkaniemi kertoo.

Tornionjoella ja sen edustalla on jälleen havaittu huonokuntoisia ja kuolleita lohia. Lohikuolemien tutkimuksia jatketaan tänäkin kesänä suomalais-ruotsalaisessa yhteishankkeessa.