Kuusisen kalankäsittelyhalli pantiin myyntiin Kotkassa – kalastajat huolestuivat

Kehitysyhtiö Cursor on myymässä Kuusisen kalasataman kalankäsittelyhallia.

Kalan käsittely
Kotkan Kuusisen kalankäsittelyhalli
Kotkan Kuusisen kalankäsittelyhalli.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kotkassa kalastajat ovat huolissaan kehitysyhtiö Cursorin aikeista myydä Kuusisen kalasataman kalankäsittelyhalli.
Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto haluaisi säilyttää Kuusisen kalasatamana, jossa kalastajilla on mahdollisuus kalankäsittelyyn.

Hallissa kalastajat voivat perata pyydetyn kalan ja säilyttää sitä kylmässä, ennen kuin se lähtee myyntiin.

Kalahallia käyttävät paikalliset kalastajat, jotka myyvät kaloja käsittelyn jälkeen pääasiassa Helsinkiin.

– Suomenlahden rannikolla tämä on yksi merkittävimmistä pisteistä, jossa kalaa otetaan vastaa ja käsitellään, sanoo Etelä-Suomen Merikalastajain Liiton toiminnanjohtaja Teemu Tast.

Kotkan Kuusinen on yksi Kymenlaakson rannikon kolmesta virallisesta kalasatamasta Pyhtään Keihässalmen ja Virolahden Klamilan ohella.

Tastin mukaan Kotkan kalasataman palveluihin tulisi jatkossakin kuulua kalankäsittelyhalli. Kotkalaisten siirtyminen naapurialueiden kalasatamiin ei sovi pitkien etäisyyksien vuoksi.

– Kala on herkkä elintarvike, mikä on tärkeää saada jäähdytettyä nopeasti nollan asteen tuntumaan. Kalankäsittelytila ja jäähuolto ovat keskeisiä juttuja kalasatamassa.

Kalankäsittelyhallin päävuokralaisena ovat kalastajat Paula ja Antero Halonen.

Pakko ei ole myydä

Kehitysyhtiö Cursorin tavoitteena on löytää kalankäsittelyhalliin työllistävää yritystoimintaa.

– Cursorin päätehtävä ei ole omistaa halleja, vaan luoda edellytyksiä yrittämiselle, sanoo Cursorin toimitusjohtaja David Lindström.

Lindström kuitenkin korostaa, että väkisin kalahallista ei olla luopumassa. Aikataulua myynnin suhteen ei ole. Poisluettua ei ole sekään, että Cursor säilyisi kalankäsittelyhallin omistajana ja tila säilyisi vuokrattavana.

– Me olemme valmiita luopumaan tästä, mikäli kauppa palvelee alueen yrityselämää laajemmin. Tarkoitus on mennä koko ajan yrittäjyys ja työpaikat edellä.

Kuusisen kalankäsittelyhallin ostamisesta on ollut kiinnostunut useampi taho. Tarkkaa kiinteistön hintaa Lindström ei kommentoi, koska neuvottelut ovat kesken.