1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiilineutraalius

Laskenta selvitti: Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt vähentyneet 2010-luvun alusta kolmanneksella

Selvityksessä laskettiin päästöjen lisäksi maakunnan hiilinielut ja puustoon sitoutuneet hiilivarastot eri kunnissa.

Kuopiossa järjestettiin viime syyskuussa Ilmastolakko-mielenilmaus. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet noin kolmanneksella viime vuosikymmenellä, Pohjois-Savon ELY-keskus tiedottaa.

ELY-keskuksen tilaamassa selvityksessä laskettiin päästöjen lisäksi maakunnan hiilinielut ja puustoon sitoutuneet hiilivarastot eri kunnissa vuonna 2018. Selvityksen toteutti Luonnonvarakeskus ja konsulttiyhtiö Benviroc.

Selvityksen mukaan kasvihuonekaasupäästöjä oli noin 30 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2010.

Kasvihuonekaasupäästöjen suurimmat lähteet olivat tieliikenne, lämmitys ja maatalous.

Päästökehitykseen kaksi skenaariota

Selvityksessä arvioitiin myös päästökehitystä vuoteen 2040 saakka kahdessa eri skenaariossa. Perusskenaariossa oletettiin, että päästökehitystä ohjaavat yksinomaan kansalliset tavoitteet, toimet ja linjaukset.

Hiilineutraali Pohjois-Savo -skenaariossa otettiin lisäksi huomioon maakunnassa toteutettavien ilmastotoimien vaikutukset päästökehitykseen.

Perusskenaarion perusteella maakunnan päästöt laskevat 50 prosenttia vuoden 2018 tasosta vuoteen 2040 mennessä. Pohjois-Savon tavoiteskenaarion perusteella päästöt laskisivat 67 prosenttia.

– Pohjois-Savolla on vielä matkaa hiilineutraaliksi maakunnaksi. Hiilinieluja ja -varastoja tulisi pystyä kasvattamaan päästöjen vähentämisen ohella. Tahtotila päästöjen vähentämiseen ja yhteistyön tekemiseen ilmastoasioissa on hyvä, toteaa tiedotteessa ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Pohjois-Savon ELY-keskus koordinoi maakunnallista Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo -hanketta, jota rahoittaa Pohjois-Savon liitto. Hiilineutraaliudesta puhutaan, kun kasvihuonekaasupäästöt ovat yhtä suuret kuin hiilinielut.

- Nyt kun meillä on kattava tieto maakunnan hiilitaseesta, on aika määrittää tavoitteet kohti hiilineutraalia Pohjois-Savoa. Ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen keskeiset tavoitteet ja painopisteet kootaan Pohjois-Savon ilmastotiekartaksi, kertoo Hiilineutraali maakunta -hankkeen projektityöntekijä Saara Hanhela.

Korjaus kello 17:35: Uutisessa luki aluksi, että kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet noin kolmanneksella viime vuosituhannella. Oikeasti ne ovat vähentyneet kolmanneksella viime vuosikymmenellä.