SDP:n ja vihreiden kannatus laski, puoluesihteerit: "Aina pettymys, otsa rypistyy", "Voisitte kysyä oppositiolta"

Vihreiden suosio on laskenut mittauksissa harvoin alle eduskuntavaalien tuloksen, mutta viime kuukausina niin on käynyt.

puolueiden kannatus
Puoluesihteerit Antton Rönnholm ja Veli Liikanen
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kehottaa odottamaan syksyn kannatusmittauksia. Vihreiden Veli Liikasen mielestä hallituksen saavutukset ovat jääneet kriisien varjoon. Jyrki Lyytikkä / Yle, Petri Vironen / Yle, Petteri Sopanen / Yle

Ylen kesäkuun kannatuskyselyn suurimmat muutokset olivat, että päähallituspuolue SDP:n poikkeuksellinen kannatusnousu kääntyi laskuksi ja vihreät jäi vaihteeksi keskustan taakse.

SDP:n suosio laski Taloustutkimuksen tekemässä mittauksessa runsaan prosenttiyksikön, 21,9 prosenttiin.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ei halua ottaa kantaa, menettääkö SDP koronakriisin aikana tulleen kannatuslisäyksen nyt, kun tautitilanne on helpottanut.

Rönnholm vetoaa siihen, että yksittäisen mittauksen sijaan on syytä katsoa syksyllä, mitä uudet kyselyt näyttävät. Ylen kesäkuun mittauksen muutokset mahtuvat kyselyn virhemarginaaliin.

– Tosiasia on se, että mittausten mukaan suomalaiset ovat tyytyväisiä sekä arvopohjaan, jolla hallitus on työtä tehnyt, että konkreettisesti päätöksiinkin.

Rönnholm ei usko, että myöskään oppositiosta tullut arvostelu olisi laskenut SDP:n suosiota. Oppositio syytti viime kuussa, että SDP vesitti vaalilupauksensa sekä eläkkeiden korottamisesta että hoitajamitoituksesta.

Rönnholm sanoo, että hoitajamitoitus on edennyt, ja poikkeuksellisessa tilanteessa katsotaan seuraavaksi, millä tavalla hallituksen pyrkimyksiä on pystytty toteuttamaan.

– Oppositiolle voisitte esittää vastakysymyksen, mitä he olisivat olleet valmiita tekemään kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten toimeentulon parantamiseksi. Siinä on kuitenkin tapahtunut tämänkin vuoden alusta, Rönnholm puolustautuu.

SDP:n kannatus on yhä yli neljä prosenttiyksikköä vuoden 2019 eduskuntavaaleja korkeampi.

Puoluekannatus kesäkuussa 2020.
Ilkka Kemppinen / Yle

Vihreiden kannatus putosi jo alle vaalituloksen

Hallituspuolue vihreiden kannatus on laskenut lähes yhtäjaksoisesti viime kesästä lähtien. Viime heinäkuun mittauksessa vihreät lähestyi yli 15 prosentin kannatuksella jo SDP:n lukemia.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen sanoo, että kannatuspudotukset ovat aina pettymys.

Vihreiden suosio on laskenut mittauksissa vuosien varrella vain harvoin alle edellisten eduskuntavaalien tuloksen, mutta viime kuussa lukema putosi 10,9 prosenttiin, kun puolue sai runsaan vuoden takaisissa vaaleissa 11,5 prosentin kannatuksen.

– Aina kun aiempia saavutuksia alempia mittauksia nähdään, otsa rypistyy. Yleisesti kannatusluvut ovat olleet vielä aika hyvällä tasolla, pääosin yli viime vaalien tuloksen. Seurataan, mitä tuleman pitää, Liikanen sanoo.

Liikanen huomauttaa, että hallituksessa puolueiden kannatus voi heiketä, ja samaa vaivaa on muillakin hallituspuolueilla. Kuten keskustalla, jonka kyselykannatus on kyntänyt puolueista raskaimmin vaalituloksen alapuolella.

"Hallituksen saavutukset jääneet kuohujen varjoon"

Veli Liikasen selitys vihreiden alamäelle on, että moni hallituksen saavutus on jäänyt vuoden aikana akuuttien kriisien ja kuohujen varjoon. Onnistumisiksi hän laskee esimerkiksi aktiivimallin purkamisen ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksen perumisen.

– Meillä on historian vihrein hallitusohjelma, josta me vihreät olemme ylpeitä, ja se sisältää paljon lupauksia ja haluamme varmistaa, että ne toteutuvat, Liikanen hehkuttaa.

– On asioita, joiden toteutus on viivästynyt, kuten meille todella tärkeät ilmastopäätökset. Tietenkin odotamme, että niitä pystytään tekemään tulevanakin syksynä.

Liikanen kiistää, että vihreät olisivat epäonnistuneet ainakaan ministerisalkkujen valinnassa. Vihreillä on Sanna Marinin (sd.) hallituksessa ulko-, sisä- ja ympäristöministerin salkut.

Hänen mukaansa vihreät ovat olleet aktiivisia esimerkiksi "historiallisissa luonnosuojelupanostuksissa". Liikanen sanoo, että ulkopolitiikassa puolue on ollut tärkeämmässä roolissa kuin koskaan aiemmin. Sisämininisterin tontilla taas on joukko vihreille tärkeitä asioita, esimerkiksi ihmisoikeuskysymyksiä.

Liikanen: Hälytyskellot päälle, kun syytetään identiteettipolitiikasta

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko tulkitsi keväällä, että vihreiden ja perussuomalaisten kannatusta laski talouden, turvallisuuden ja terveyden nousu politiikan keskiöön koronakriisin seurauksena, kun taas maahanmuutto ja identiteettipolitiikka eivät olleet juuri esillä.

Veli Liikasen mielestä kannattaa laittaa hälytyskello päälle, kun poliitikko kertoo, että muut tekevät identiteettipolitikkaa, mutta hänen puolueensa ei.

– Kokoomuksen politiikka on varmasti identitettipolitiikkaa siinä missä muidenkin puolueiden.

Liikanen kuitenkin myöntää, että koronakeväänä asetelmat kääntyivät. Hän sanoo, että maahanmuuttoon, ihmisoikeuksiin ja ilmastomuutokseen liittyvät uudet poliittiset kysymykset ovat olleet viime vuodet nousussa, ja jotkin vanhat puolueet ovat jääneet takaa-ajajiksi, mutta keväällä nähtiin myös liikettä toiseen suuntaan.

– Yksi asia on varma: isot tulevaisuuskysymykset eivät häviä mihinkään, ja vihreitä tarvitaan, hän vakuuttaa.

Lue lisää:

Ylen kannatusmittaus: SDP:n suosio taipui laskuun, vihreät luisussa ja PS jatkaa entisissä lukemissa kohuista huolimatta

Analyysi: On vain ajan kysymys, milloin keskustan puheenjohtajakisa käynnistyy – eikä se ole mikään ihme