"Uuno-myrskyn" metsätuhojen hintalappu nousee miljooniin

Satatuhatta mottia kaatanut myrsky oli kallis metsänomistajille.

myrskytuhot
Myrskyssä kaatunut lyhtypylväs.
Metsää kaatui niin sanotun Uuno-myrskyn tieltä. Arkistokuva.Timo Sihvonen / Yle

Epävirallisen Uuno-myrskyn hintalappu metsänomistajille tulee olemaan iso Kainuussa. Tämän hetkisen arvion mukaan Uuno kaatoi ja katkoi metsää mennessään 100 000 mottia viime viikon torstaina.

Metsäasiantuntija Mika Rautiainen Metsäkeskuksesta arvioi, että kyse on 2–3 miljoonan euron vahingosta metsänomistajille.

Toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Klemetti Kainuun metsänhoitoyhdistyksestä kertoo, että tuhoarviopyyntöjä on tullut kymmenittäin metsänomistajilta. Pienimmät menetykset ovat joitain satoja kaatuneita runkoja - toisessa päässä on mennyt kymmeniä hehtaareja metsää nurin "Uunon" riehuessa.

– Tuhon laajuus on sata metriä leveä ja 40 kilometrin pituinen juotti. Siitä pääsee selville tuhon laajuudesta, Klemetti sanoo.

Rautiainen arvioi, että "Uuno-myrsky" iski pahiten varttuneeseen, harvennuskypsään metsään, myös nuorta kasvatusmetsää on kaatunut.

Metsänomistajien kannattaa muistaa, että myrskyvahingoistakin metsänkäyttöilmoitus pitää tehdä metsälain mukaan eli kymmenen päivää ennen hakkuun aloittamista.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)

sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)