1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakka (hilla)

Hillastajat täpinöissään – keltaista kultaa riittää suolla tänä kesänä varmasti

Luonnonvarakeskuksen mukaan kriittinen kukintovaihe onnistui hyvin, ja kukkia laskettu jopa viisinkertainen määrä.

lakka (hilla)
Hillankukkia Nellimissä.
Luonnonvarakeskus seuraa hillasatoa Joensuu–Kokkola-linjan pohjoispuolella. Tämä kuva on Nellimistä Inarista. Sara Wesslin / Yle

Keltaista kultaa eli lakkaa on luvassa tänä kesänä poikkeuksellisen paljon. Pouta, tyyni ja lämpö loivat perustan erinomaiselle lakkakesälle.

Lakka kypsyy Itä-Suomessa poimittavaksi heinäkuun puolessa välissä. Ilomantsissa Koitereen rantasoilla tehtyjen havaintojen perusteella poimimaan saattaa päästä jo viikon kuluttua.

Lakkasatoa ei voi enää pilata käytännössä mikään. Ainoastaan ankara yöpakkanen uhkaisi raakileita, mutta heinäkuinen pakkanen on äärimmäisen epätodennäköinen.

Lakan kukinta onnistui erinomaisesti. Jos normaalikesänä lakkasuolla on pitänyt harppoa yhden marjan luota toisen luo, niin riittääkö tänä kesänä kurottaminen?

– Normaalisti puhutaan onnistuneesta kukinnasta, jos neliömetrillä on kaksikymmentä kukintoa. Nyt on laskettu Ranualla ennätysruutuja – jopa sata kukintaa neliöllä. Marjasaalis ei tule koskaan ilmaiseksi vaan ämpärin eteen on tehtävä töitä., toteaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Rainer Peltola Rovaniemeltä.

Kukinta on Luken havaintojen mukaan ollut runsasta esimerkiksi Joensuun pohjoispuolella,. Raakileita on reilusti Pudasjärvellä ja Taivalkoskella

Kukintavaihe on kriittinen lakkasadon suhteen.

– Kukinta-ajan sää eli pölyttäjien lentokeli on ollut hyvä. Poutainen, tuuleton ja lämmin sää avittavat pöyttäjiä. Avosoilla pölytys on kärpästen hommaa, eikä niiden lentotaito ole paras mahdollinen, verrattavissa esimerkiksi kimalaisiin.

Tavallisesti hillasato jää heikoksi

Marjatutkijan mukaan hyvä lakkasato on nyt lähes sataprosenttisen varma.

– Kuivuus ei enää uhkaa ja yöpakkasta tuskin tulee. Kukinta on kriittisin vaihe. Raakileet selviävät kyllä, Peltola tuumaa.

Normaalivuosina avusuon lakkasato epäonnistuu.

– Avosuo on riskialtis. Yleensä kukkia piisaa, mutta sitten joku verottaa satoa.

Tosihillastajat ovat tutkineet jo omat lakkapaikkansa, ja moni Peltolan mukaan on täpinöissään.

– Lakkasadosta on tulossa harvinaisen hyvä. Yleensä hillalla on huono sato, koska se on niin herkkä kasvupaikkansa puolesta.

Luonnonmarjoihin perehtynyt erikoistutkija ei suostu povaamaan kaikkien aikojen hillasatoa.

– Onko tämä elämän lakkakesä, riippuu siitä, sattuuko omalle tutulle suolle paljon marjaa. Tosihillastajalla on paikkoja omiksi tarpeiksi ja muidenkin tarpeisiin, tietää Peltola.

Lue seuraavaksi