1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ranska

Ranskan pääministeri ja hallitus erosivat – Macron panee hallituksen uusiksi, uudeksi pääministeriksi Jean Castex

Eroa ja hallituksen uudistamista on odotettu presidentin puolueen heikon paikallisvaalimenestyksen jälkeen.

Ranskan pääministeri Édouard Philippe Kuva: Ian Langsdon / EPA

Ranskan pääministeri Édouard Philippe eroaa tehtävästään. Samalla eroaa koko hallitus.

Philippe valittiin viikonlopun paikallisvaaleissa Le Havren pormestariksi. Jo tuolloin spekuloitiin sillä, että valinta saattaa johtaa hallituksessa uudelleenjärjestelyihin, vaikka Ranskan lain mukaan kaupunginjohtajan tehtävää voisi hoitaa varamies.

Presidentti Emmanuel Macron haluaa nyt uudistaa koko hallituksen parantaakseen laskevaa kannatusta. Uudeksi pääministeriksi hän valitsi jo tänään virkamies Jean Castex'n.

Julkisuudessa melko tuntematon 55-vuotias Castex on työskennellyt useissa ministeriöissä ja aiemman presidentin Nicolas Sarkozyn hallinnossa.

Uuden hallituksen odotetaan keskittyvän erityisesti ympäristöasioihin sekä koronakriisin kurittaman talouden saamiseen taas jaloilleen. Jo kesäkuussa Macron julisti haluavansa uudistaa politiikkaansa.

Viikonlopun paikallisvaalien toinen kierros osoitti Ranskassa puhaltavan nyt vihreän tuulen, joka nosti ympäristöasiat aiempaa näkyvämmin esille. Pieni vihreä puolue EEVL nousi vaaleissa merkittäväksi poliittiseksi voimaksi.

EEVL:n tulos oli historiallisen hyvä ja se sai hallintaansa useita isoja kaupunkeja. Paikallisvaalit vahvistivat siten vihreiden jo vuoden 2019 eurovaaleista alkanutta nousua.

Presidentti Macronin puolueelle vaalitulos oli sen sijaan pettymys. Vuoden 2017 presidentinvaalien alla perustetulla keskustaliberaalilla LREM-puolueella ei ole ollut juurikaan edustajia paikallistasolla, eikä tilanne parantunut näissä vaaleissa presidentin toivomalla tavalla.

Ranskassa käydään presidentinvaalit vajaan kahden vuoden kuluttua, ja pelimerkkejä vaaleihin jaetaan jo nyt. Pääministeri Philippe on ollut viime aikoina mielipidetiedusteluissa presidenttiä suositumpi, mikä asettaa uuden hallituksen muodostamiseen omat kierteensä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Ranskan hallitus erosi, koska Macron haluaa loppukaudelleen uutta virtaa

Toimittajalta: Paikallisvaalit nostivat Ranskan vihreät merkittäväksi poliittiseksi voimaksi – ja syventävät Macronin vaikeuksia

Eurooppa-kirje: Ranskan Macronin valta vapisee – Presidentti hävisi vaalit, mutta juuri paremmin ei pärjännyt haastaja äärioikealla

Vihreät menestyivät ympäri Ranskaa – suurin osa äänestäjistä jäi kotiin Ranskan koronavaaleissa