Muhoksen metsäpaloalueen jälkisammutustöihin on pyydetty lisää apua – palopesäkkeitä tukahdutetaan ainakin ensi viikkoon

Jälkisammutusta hoitaa nyt noin 60 henkilöä, joista varusmiehiä on 45. Perjantaina alueelle pyydettiin apua vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta.

metsäpalot
Sammutusryhmä tauolle metsäpalon sammutuksen yhteydessä.
Muhoksen metsäpalon sammutustöissä on väkeä pelastuslaitokselta ja puolustusvoimista. Arkistokuva torstailta 2.7.Risto Degerman / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla Muhoksen poikkeuksellisen laajaa, 250 hehtaarin metsäpaloa on sammutettu perjantaina jo lähes neljän vuorokauden ajan.

Jälkisammutustöissä on tällä hetkellä yli 60 henkilöä. Suurin osa heistä on Puolustusvoimien virka-apua, paikalla on 45 varusmiestä. Alueelle on tänään pyydetty apua huolto- ja sammutustöihin vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta (Vapepa).

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Petri Hintikka kertoo, että voimavarat ovat koetuksella, sillä työ on raskasta.

Pelastuslaitoksen henkilöstöä on jo voitu vähentää noin 20:een. Vielä palon alkuvaiheessa vahvuussuhteet olivat toisinpäin, Puolustusvoimilta oli virka-apua parisenkymmentä henkilöä.

Alueella on paikoin vielä pieniä tulipaloja ja savuakin ajoittain muodostuu.

– Metsäpaloalueesta puolet on turvemaata. Jokainen turpeessa oleva palopesäke sammutetaan käsipelillä, Hintikka kertoo.

Hintikka uskoo, että jälkisammutustyöt jatkuvat ensi viikkoon asti. Koska alue on laaja, on mahdollisuus, että maastoon jää vielä kyteviä kohtia tämänkin jälkeen.

Juttua on korjattu 7.7. kello 10.25: Jutussa sanottiin, että paikalla on Puolustusvoimien virka-apua ja 45 varusmiestä. Varusmiehet kuuluvat virka-apuun.

Lue myös:

Linnunpoikasia ja muita eläimiä jäi Muhoksen metsäpalon keskelle – vaikka palo on toisen kuolema, synnyttää se myös uutta elämää

Ilmakuva: Tältä Muhoksen palopaikalla näyttää kolme päivää palon syttymisen jälkeen – Metsäasiantuntija: "Melko lohduton näky"

Muhoksen metsäpaloa vastaava roihu nähtiin viimeksi 23 vuotta sitten – nyt palon leviämiseen vaikuttivat todennäköisesti sää ja sijainti

Savu haisee Oulussa saakka, vaikka Muhoksen valtava metsäpalo on miltei sammutettu – tältä paloalueella näyttää nyt