Hongkongissa nostettu ensimmäiset syytteet uuden turvallisuuslain avulla – syytetty ajoi moottoripyörällä poliisien joukkoon vapautta vaatien

24-vuotiasta miestä syytetään muun muassa terroristisesta toiminnasta.

Uutta turvallisuuslakia ylistävää iskulausetta kuljetettiin Hongkongissa keskiviikkona, jolloin Kiinan alaisuuteen siirtymisestä oli kulunut 23 vuotta. Kuva: AOP

Hongkongissa on nostettu ensimmäiset syytteet uuden kiistellyn turvallisuuslain perusteella. 24-vuotias hongkongilaismies on saanut kaksi syytettä.

Niistä toinen koskee terroristista toimintaa ja toinen separatismin lietsomista. Uutistoimisto AFP:n poliisilähteen mukaan 24-vuotias mies ajoi keskiviikkona mielenosoituksen yhteydessä poliisien joukkoon moottoripyörällä.

Viranomaisten mukaan kolme poliisia loukkaantui tilanteessa.

Paikalta kuvatun videon perusteella miehen moottoripyörään oli kiinnitetty lippu, jossa vaadittiin Hongkongin vapauttamista ja vallankumousta. Kyseinen vaatimus on toistunut mielenosoituksissa. Aluehallinto varoitti perjantaina sen olevan laiton uuden lain perusteella.

Hongkong on Kiinaan kuuluva erillishallintoalue, jossa astui tällä viikolla voimaan Kiinan ajama uusi turvallisuuslaki. Sen on pelätty johtavan kansalaisvapauksien rajuotteiseen kaventamiseen.

Tällä viikolla Hongkongissa pidätettiin jo useita ihmisiä turvallisuuslain perusteella.

Uuden lain myötä Hongkongin asemaa muutetaan tuntuvasti ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Britannia luovutti erityishallintoalueen Kiinalle 23 vuotta sitten.

Lailla kielletään pyrkimykset irtautua keskushallinnosta, valtionvastainen toiminta, terrorismi ja kansallisen turvallisuuden vaarantava salainen yhteistyö vieraiden valtioiden kanssa.

Lisää aiheesta: