1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Texasilaiset määrättiin pitämään kasvomaskia – korona ankeuttaa Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän

Viruksesta huolimatta Texasin republikaanit päättivät järjestää jättikokouksen heinäkuussa.

Texasin ravintoloiden paikkamäärää on supistettu uudestaan ja baareja uhkaa sulkeminen. Kuva: Sergio Flores / AFP

Yhdysvaltain toiseksi suurin osavaltio Texas taipuu nyt koronan muodostaman uhan edessä. Kuvernööri Greg Abbott (rep.) määräsi kasvosuojusten käytön pakolliseksi julkisissa tiloissa.

Vahvistettujen covid-19-tapausten määrä on noussut jo kahdeksaan tuhanteen vuorokaudessa. Kahdessa viikossa määrä on kolminkertaistunut.

Abbott sanoi BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että "kasvomaskin pitäminen auttaa pitämään Texasin liike-elämän toiminnassa".

Texasin kuvernööri Greg Abbott Kuva: Larry W. Smith / EPA

– Haluan kuitenkin sanoa selvästi, että ketään ei laiteta vankilaan tämän turvamääräyksen rikkomisesta, täsmensi kuvernööri.

Mielenosoituksia maskipakkoa vastaan

Aivan ilmaiseksi eivät kasvot paljaina kulkevat texasilaiset silti pääse. Huomautuksen jälkeen voi itsepäisyydestä seurata sakko, joka on korkeimmillaan jopa 250 dollaria (220 euroa).

Maskipakon koetaan loukkaavan Texasissa hellittyä myyttiä yksilön vapaudesta. Niinpä osavaltion pääkaupungissa Austinissa on osoitettu mieltä kasvosuojusten käyttöä vastaan.

Aiemmin itärannikkoa koetelleen koronaviruksen painopiste on siirtynyt Yhdysvaltain eteläosiin. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Republikaanit koolle koronasta huolimatta

Texasissa ei myönnytä helposti korona-ajan rajoituksiin. Osavaltion republikaaninen puolue päätti pitää kiinni kuuden tuhannen osanottajan puoluekokouksen järjestämisestä parin viikon päästä.

Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen. Asiaa käsitellyt toimeenpaneva komitea oli koolla virtuaalisesti, mutta parin viikon päästä on määrä kokoontua kasvokkain Houstonissa.

Kuitenkin puolet kokousedustajista on ilmoittanut, ettei tule paikalle.

Koronasairaalan teho-osaston työntekijät pitivät lepotauolla sairaalan käytävällä Texasin Houstonissa heinäkuun alussa. Kuva: Go Nakamura / AFP

Kokoontumista kannattanut toimeenpanevan komitean jäsen David Covey muistutti uutistoimisto Reutersin mukaan, että Texasin republikaanit kokoontuivat niin toisen maailmansodan aikaan kuin syyskuun 11. terrori-iskujen jälkeen, "vaikka uhkaa oli ilmassa".

Tavoitteena Trumpin uudelleenvalinta

Texasin kokousta on republikaanien piirissä pidetty tärkeänä, sillä sen peruminen asettaisi kyseenalaiseksi myös republikaanien kansallisen konventin järjestämisen Floridassa.

Sen on ensi kuussa on määrä nimittää presidentti Donald Trump puolueen ehdokkaaksi uudelle kaudelle.

Talouden hidastuminen voi vaikeuttaa Trumpin uudelleenvalintaa. Suuren Texasin talous on merkittävä myös maailmanlaajuisesti, mutta nyt eteläisissä osavaltiossa joudutaan palaamaan korona-ajan sulkuihin.

Teho-osastot täyttyvät

Tapausten nopea lisääntyminen näkyy myös teho-osastoilla. Galena Parkin kaupungissa viranomaiset varoittivat, että sairaalat uhkaavat täyttyä.

Koronavirustapausten määrä nousee nopeasti Texasissa.

Uutistoimisto AP:n mukaan Texasin ohella myös Kaliforniassa, Arizonassa ja Floridassa suljetaan uudelleen palveluita. Moni joutuu uudelleen lomautetuksi tai kokonaan työttömäksi.

Tämä tulee näkymään ensi kuun työttömyystilastoissa – samoihin aikoihin kun sekä republikaanien että demokraattien on määrä vahvistaa presidenttiehdokkaansa.

Ravintolapaikkoja supistettiin uudestaan

Baarit ja ravintolat, elokuvateatterit ja uima-altaat voivat jäädä haaveeksi Yhdysvaltain kansallispäivää viettäville amerikkalaisille.

Texasissa kuvernööri Abbott määräsi, että ravintoloiden sallittua paikkamäärää vähennetään puoleen aiemmasta 75 prosentista.

Tämäkään ei kohota mielialoja jakautuneessa maassa. Ihmisjoukkoja kokoavia tapahtumia ei järjestetä myöskään 4. heinäkuuta, ja Yhdysvaltain kansallispäivä uhkaa jäädä jäädä vain varjoksi totutusta.

Esimerkiksi Arlingtonissa ei järjestetä itsenäisyyspäivän paraatia. Moni texasilainen saakin tyytyä vain katsomaan ilotulituksia kaukaa – tai viettämään Yhdysvaltain suurta juhlaa kokonaan virtuaalisesti.

Lue lisää:

Yhdysvalloissa koronatartunnat jälleen uusiin ennätyksiin, grafiikat havainnollistavat tartuntojen kasvun "aurinkovyöhykkeellä"

CDC: Yhdysvalloissa jopa 23 miljoonaa koronavirustartuntaa

Korona jakaa Yhdysvallat tavalla, joka nolottaa jopa ammattisijoittajaa: Miljoonat jäävät työttömiksi samalla, kun varakkaiden osakesalkut lihovat