1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. uimarannat

Keravanjoen uimarannoilla ja Leppäkorvessa uimista ei suositella, suolistoinfektioita aiheuttavia bakteereita yli ohjearvojen

Kuusijärven ja Vetokannaksen vedenlaatu sen sijaan on hyvä.

Uimarantojen vesinäytteistä seurataan sinileväpitoisuuksia sekä suolistoperäisten enterokokkien ja kolibakteerin esiintyvyyttä.  Kuva: Silja Viitala / Yle

Vantaan kaupunki (siirryt toiseen palveluun) ei toistaiseksi suosittele uimista Keravanjoen ja Leppäkorven uimarannoilla. Leppäkorven uimarannalla sekä Keravanjoessa sijaitsevilla Havukosken, Matarin ja Nikinmäen uimarannoilla on kesäkuun lopussa otetuissa vesinäytteistä löytynyt suolistoinfektioita aiheuttavia bakteereita yli ohjearvojen.

Uimaveden mikrobiologinen laatu on näytteiden persuteella huono. Uimarannoilta otettiin uusintanäytteitä torstaina 2. heinäkuuta ja perjantaina 3. heinäkuuta. Tuloksia niistä on odotettavissa ensi viikolla.

Uimavesien laatu on tällä hetkellä hyvä Kuusijärven ja Vetokannaksen uimarannoilla. Kuusijärvellä on näytteenottohetkellä havaittu vähän sinilevää, Vetokannaksessa osa ujista on saanut järvisyyhyn.

Sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeasti, joten jokaisen on hyvä itse seurata tilannetta ennen uimista. Uimista ja kahlaamista tulee välttää silloin kun sinilevää on selvästi havaittavissa. Jos kuitenkin käy uimassa, tulisi suihkussa käydä heti uimisen jälkeen.

Jos vedessä on runsaasti sinilevää, lapset tulisi pitää poissa rannoilta, etteivät he niele levää sisältävää vettä. Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia.

Järvisyyhyä ei tutkita uimavedestä. Siitä tiedotetaan uimareilta saatujen tietojen perusteella. Järvisyyhy ilmenee uimisen jälkeisenä ihon kutiamisena ja iholle nousevina näppylöinä.

Järvisyyhy on vaaraton, mutta kiusallinen vaiva. Kutina häviää yleensä muutaman tunnin kuluttua, mutta näppylät voivat säilyä iholla jopa viikon. Heti uimisen jälkeen on suositeltavaa käydä suihkussa ja kuivata iho karkealla pyyhkeellä.

Tutkimustulokset Vantaan uimarannoilta 30.6.2020:

  • Havukosken uimaranta: veden laatu huono, ei havaittu sinilevää, lämpötila 15,9 °C
  • Kuusijärven uimaranta: veden laatu hyvä, havaittu vähän sinilevää, lämpötila 22,0 °C
  • Leppäkorven uimaranta: veden laatu huono, ei havaittu sinilevää, lämpötila 19,2 °C
  • Matarin uimaranta: veden laatu huono, ei havaittu sinilevää, lämpötila 14,2 °C
  • Nikinmäen uimaranta: veden laatu huono, ei havaittu sinilevää, lämpötila 18,5 °C
  • Vetokannaksen uimaranta: veden laatu hyvä, ei havaittu sinilevää, lämpötila 22,7 °C.

Vantaan uimarannoilta otetaan vesinäytteitä kesä-elokuun aikana joka toinen viikko. Näytteillä seurataan uimavesien sinileväpitoisuuksia sekä suolistoperäisten enterokokkien ja kolibakteerin esiintyvyyttä.

Vesinäytteiden tulokset kertovat aina vain sen hetkisen tilanteen ja etenkin jokivesien laatu voi vaihdella virtauksen ja runsaiden sateiden johdosta. Uusimmat tutkimustulokset ja tiedotteet löytyvät aina uimarannan ilmoitustaululta sekä verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).