1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Säteilyturvakeskus

Säteilyturvakeskus varoittaa vääristä säteilyhuhuista

Virheelliset tiedot ovat lisänneet joditablettien kysyntää apteekeissa.

Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Säteilyturvakeskus varoittaa sosiaalisessa mediassa liikkuvista virheellisistä huhuista. Niissä kerrotaan venäläisen ydinvoimalaitoksen säteilyvaarasta. Säteilyturvakeskus STUK tiedottaa, että tällaiset huhut eivät pidä paikkansa.

STUKin mukaan Venäjän ydinlaitoksissa ei ole tapahtunut mitään sellaista, josta olisi säteilyvaaraa Suomessa. Virheelliset tiedot ovat lisänneet joditablettien kysyntää apteekeissa. STUK muistuttaa, että joditabletteja tulee käyttää vain viranomaisten kehotuksesta, ja että säteilyvaarasta tiedotetaan aina erikseen.

Suomen lähialueella sijaitsee venäläisiä ydinvoimaloita Sosnovyi Borissa ja Kuolan niemimaalla.

STUKin verkkosivuilla on tietoa muun muassa joditablettien oikeasta käytöstä sekä toimintaohjeita todellisiin säteilyvaaratilanteisiin. Suomen taustasäteily vaihtelee normaalisti välillä 0,05–0,30 mikrosievertiä tunnissa.

Helsingissä ja Kotkassa oli kesäkuun puolivälissä havaittu radioaktiivisia aineita, joiden uskottiin olevan peräisin ydinvoimalaitokselta. Mitatut arvot olivat määrältään niin pieniä, että niillä ei ole vaikutusta terveyteen tai ympäristöön, kertoi STUK kesäkuun lopulla.

Lue myös:

STUK: Itämeren ympäristön radioaktiiviset säteilyarvot hiukan kohonneet – "Tässä vaiheessa ei uskalleta sanoa, että olisi Venäjältä peräisin"

Itämeren ympäristössä mitattiin viime viikolla pieniä kohonneita säteilyarvoja – Venäjän mukaan sen ydinvoimalat toimivat moitteettomasti

STUKin mittauksissa ei uutta tietoa Itämeren kohonneista säteilyarvoista – koostumus viittaa ydinvoimalan polttoaineisiin