1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhojen räjähteiden löydöt

Koulupoikien vahingossa onkima kranaatti on luultavasti muisto rintamalta – toimi näin, jos epäilet löytäneesi räjähteen

Sodanaikainen kranaatti tarttui magneettionkeen torstaina Lahden satamassa. Puolustusvoimien mukaan magneettikalastuksen suosio voi lisätä löydöksiä.

Pojat löysivät kranaatin Lahden satamasta
Pojat löysivät kranaatin Lahden satamasta

Vesijärven pohjasta Lahdessa torstaina löytynyt käsikranaatti on tuhottu. Puolustusvoimat kuljetti vanhan kranaatin Hälvälän harjoitusalueelle Hollolaan ja räjäytti sen.

Vanha ja ruostunut kranaatti tarttui 11-vuotiaiden Lari Tammivuoren ja Viljami Juutilaisen magneettionkeen Lahden satamassa. Pojat nostivat oudon esineen rantaan ja neuvokkaina pyysivät aikuista apuun, kun hoksasivat esineen näyttävän kranaatilta. Äidin avulla paikalle hälytettiin poliisi, joka eristi alueen ja pyysi Puolustusvoimat paikalle.

Panssariprikaatin raivaajaupseeri Pasi Suvitie oli Puolustusvoimista ensimmäisenä paikalla.

– Olin itse Hälvälän harjoitusalueella ja pääsin nopeasti paikalle. Arvioimme ensiksi tilanteen ja teimme pienen lähisiirron, että saimme kranaatin turvalliseen kohtaan. Sen jälkeen eristyaluetta saatiin pienennettyä, Suvitie kertaa torstain tapahtumia.

Lahden satamaan tilattiin Panssariprikaatista kuljetuslieriö, jolla kranaatti kuljetettiin suojattuna Hälvälään. Siellä kranaatti tuhottiin räjäyttämällä. Suvitie arvioi kranaatin olleen jonkun muistoesine, joka on jostain syystä upotettu järveen. Vastaavia sirpalekranaatteja on käytetty jatkosodan aikana ja sitä aiemmin.

– Tällaisiä tehtäviä on meillä melko paljon joka vuosi. Käymme hakemassa ihmisiltä tarvikkeita, jotka ovat alun perin otettu rintamalta muistoksi ja sitten myöhemmin niistä halutaan eroon. Tuo kyseinen kranaatti oli kuljetuskuntoinen, eli sitä ei ole heitetty järveen räjäytystarkoituksessa, selittää Suvitie.

Lahden sataman ja Pikku-Vesijärven puiston välinen alue oli eristetty torstaina iltapäivällä muutaman tunnin käsikranaatin löytymisen jälkeen. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Mitä tehdä, jos epäilee löytäneensä räjähteen?

Lahden tapauksessa toimittiin oikein, kun poliisin otettiin yhteys, vaikkei vanha ja ruostunut esine selvästi näyttänytkään kranaatilta. Raivaajaupseeri Suvitien mukaan räjähteisiin liittyy aina vaara.

– Kaikki räjähteet, vanhatkin, ovat väärinkäsiteltynä vaarallisia. Jos kranaatti räjähtää käsissä, niin hengenlähtö siinä on kyseessä. Sirpalevaara ympäristöön on 50 metrin luokkaa, kuvailee Suvitie.

Lahden tapauksessa käsikranaatti oli maannut veden pohjassa vuosikymmeniä. Sekään ei poista räjähdysvaaraa.

– Jos nalli toimii, niin se voi räjähtää. Räjähdysaine ei mene miksikään, sen tiedämme, kun olemme noita tutkineet. Sytytysjärjestelmien kunto ratkaisee räjähdysalttiuden ja niiden kuntoa on todella vaikea arvioida, jatkaa Panssariprikaatin raivaajaupseeri.

Suvitien mukaan vanhoja kranaatteja löytyy tämän tästä, varsinkin nyt, kun magneettikalastus on yleistynyt. Ammattilaisen mukaan pelkkä epäilys räjähteen löytymisestä riittää virkavallan paikalle hälyttämiseen. Esinettä ei tarvitse pystyä tunnistamaan varmuudella.

– Jos mahdollinen räjähde löytyy järvestä, se kannattaa laskea takaisin pohjaan ja laittaa joku poiju merkiksi, että se löydetään uudelleen. Jos löytö tehdään rannalla, niin se pitää jättää rantaan. Sitten heti soitto poliisille, jotta alue voidaan eristää ja sitten me tulemme paikalle. Missään nimessä esinettä ei saa lähteä itse kuljettamaan mihinkään.