Lapuan tuomiokirkko saa pintaansa uuden maalin – ei mitään radikaalia muutosta

Lapuan hiippakunnan pääkirkko ehostuu kesän aikana. Maalausurakka kestää koko heinäkuun.

tuomiokirkot
Lapuan tuomiokirkko ilmasta kuvattuna.
Lapuan uljas tuomiokirkko saa uuden maalin tänä kesänä. Olli Koski/Yle

Lapuan tuomiokirkko ja tapuli maalataan kesän aikana. Urakka alkoi kesäkuussa pintojen puhdistamisella ja on on valmis heinäkuun lopussa.

Hiippakunnan pääkirkko maalataan pellavaöljymaaleilla täysin samoilla väreillä kuin aiemminkin eli vaalean harmaaksi ja valkoiseksi. Kaikkiaan maalattavaa pinta-alaa kertyy jopa 2450 neliötä.

– Kirkko on niin hyvässä kunnossa, että ei tarvitse tehdä muuta kuin perusmaalausta, ei esimerkiksi tarvitse vaihtaa lautoja, kertoo tuomiokirkkoseurakunnan talousjohtaja Sirpa Soukka.

Ei korkeanpaikankammoisille

Maalaushomma ei ole heikkohermoisille, sillä maalarit joutuvat myös korkean paikan töihin. Nosturin avulla maalia saadaan juuri ja juuri kirkon korkeimpiinkin kohtiin.

– Se ylettyy niin korkealle, että osa ei pysty nousemaan tuohon nosturiin, en myöskään minä, naurahtaa Soukka.

Maalaustyö on myös säälle altis. Viime viikolla työtä tehtiin kovassa helteessä, mutta se ei työtä hidastanut. Viimeksi 2000-luvun alkupuolella maalausurakkaa kuritti viikkokausia jatkunut sade.

Paikoin seiniä on maalattava useampaan otteeseen, mutta varjopuolella riittää vain yksi.

– Aurinko kohtelee eri osia eri tavalla, joten joihinkin kohtiin riittää kevyempi käsittely, sanoo Soukka.

Kirkossa voi vierailla

Kirkon maalausurakka on herättänyt huomiota Lapualla, vaikka muutos ei mikään radikaali olekaan.

– Ohikulkijat ovat huomioineet ja on positiivista palautetta tullut. On myös kyselty, että eikö pitäisi useammin maalata. Mutta urakoitsijat voivat kertoa tarkemmin maalauksesta niille, jotka vierailevat kirkossa, kertoo Soukka.

Viimeksi kirkko on saanut tuoreen värin pintaansa 16 vuotta sitten. Kirkko on rakennettu vuonna 1827, ja se on Carl Ludwig Engelin (siirryt toiseen palveluun) suunnittelema.