Hyppää sisältöön

Viikinkiajan asuinpaikkoja, hautoja, kuppikiviä – Kanta-Häme kätkee sisälleen jopa 1700 arkeologista kohdetta

Museovirasto käy parhaillaan kohteita lävitse olemassa olevan tiedon perusteella. Joitakin kohteita tarkastetaan myös paikan päällä.

Muun muassa Vanajaveden rannoilla on runsaasti arkeologisia kohteita. Kuva: Kati Turtola / Yle

Kanta-Hämeessä inventoidaan arkeologisia kohteita. Etukäteen on tiedossa, että maakunnassa on jopa 1700 arkeologista kohdetta eri aikakausilta.

Museovirasto käy kohteita lävitse olemassa olevan tiedon perusteella ja joitakin kohteita tarkastetaan myös paikan päällä. Tekeillä on valtioneuvostolle esiteltävä valtakunnallinen luettelo kohteista.

Juuri Kanta-Hämeessä on arkeologisia kohteita runsaasti muun muassa sen vuoksi, että maakunta on ollut elinympäristönä suotuisaa asuinaluetta, kertoo Museoviraston yli-intendentti Sirkka-Liisa Seppälä.

–Kanta-Hämeessä on tunnettuja kohteita aivan kivikaudelta keskiaikaan. Kivikaudelta on erittäin tunnettu Humppilan Järvensuo, josta on löydetty puuesineitä, mikä on varsin harvinaista Suomessa. Riihimäellä on Silmäkeneva, joka on myöskin ollut asuinpaikka.

–Sitten on rautakautista asutusta. Varsinkin Vanajaveden rannoilla on paljonkin kohteita. Viikinkiajalta on asuinpaikkoja ja hautoja. Hämeelle ovat myös tyypillisiä esimerkiksi kuppikivet. Sitten on tietenkin keskiaikainen asutus.

Yli-intendentti Sirkka-Liisa Seppälä kertoo, että maakunnassa on kohteita runsaasti, koska Kanta-Häme on ollut suotuisaa aluetta elinympäristönä. Kanta-Hämeessä on ollut keskeisiä vesikulkureittejä ja vesi- ja maakulkureiteillä on ollut hyvät yhteydet.