Hyppää sisältöön

Onnistumisia estekisoissa

Laakspohjan kartanon derbykentällä järjestetään pitkän koronakevään jälkeen odotetut estekisat.

Laakspohjan kartano on seissyt Lohjalla 1500-luvulta lähtien. Tallirakennukset ovat ratsastuskoulun käytössä.

Esteratsastus on esteettistä urheilua. Kukat on valittu esteiden värien mukaan...

...joten luonnollisesti puna-valkoisella esteellä on siihen sointuvia kukkia.

Julia Baggström oli Sakran selässä ensimmäisten joukossa ja teki puhtaan radan. "Sakra pukitti edellisen kisaajan selästään ja vähän jännitti miten tässä käy!". Sakra-poni on Laakspohjan ratsastuskoulun käytössä ja tunnettu aika-ajoin ilmenevästä takajalkojen viskomisestaan eli pukittelusta.

Yhteishenki on hyvä ja luja. Kaveria onnitellaan hyvästä suorituksesta.

Kun kisataan, myös letitetään.

Venla Dahlbo teki puhtaan radan suomenhevosellaan nimeltä Tuhkimo. He saapuivat Lohjalle Järvenpäästä. Venla ja Tuhkimo ovat harrastaneet yhdessä neljän vuoden ajan ja ovat osallistuneet jo useisiin kilpailuihin.

Venlan Tuhkimo-hevosella on aikaisemmissa estekisoissa ollut hankaluuksia hyppäämisen kanssa. "Nyt meni hyvin!" naurahti Venla helpottuneena.

Tuhkimon mielestä kaikki meni niin kuin pitikin mennä.

Isommissa esteluokissa kisaavat laskevat esteiden välejä askeleilla. Ajoitus kun on kaikki kaikessa tässä lajissa. Ratsastajan pitää osata antaa oikeassa kohdassa merkki ponnistaa.

Myös hevosen lihasten lämmittely ja vireystilan nosto on tärkeää ennen kisoja. Ihmisurheilijatkin lämmittelevät lihaksiaan ennen suoritusta.

Joskus on tullut lämmiteltyä niin hyvin, ettei vauhti lopu vaikka kisarata tuli jo suoritettua! Niin kävi Raimolle.

10-vuotias Amilia Rodriguez on ratsastanut jo kuusi vuotta. Hän läpäisi radan vauhti-Raimon selässä puhtaasti. "Tämä oli mun eka kisa, jännitti tosi paljon! Tossa ekalla esteellä kävi jotain, mutta päästiin jatkamaan".

Åke-poni oli myös todella vauhdikkaalla päällä. Se yritti ohittaa parikin estettä. Åke katselee derbykenttää, kuin miettien mitä tuli tehtyä.

Åke on helsinkiläisen Victoria Maarannon oma poni. "Parasta ratsastuksessa on onnistuminen!". Victoria sai vauhdikkaan Åken lokakuussa 2019 ja oli nyt kolmansissa kisoissaan sen kanssa. Isä oli katsomossa kannustamassa.

"Viivi on sellainen ponipersoona, se tekee kaiken täysillä ja on kiva mennä sen kanssa", kertoo lohjalainen Vilhelmiina Saukkola. Hän oli saanut valita ratsun alleen Laakspohjan ratsastuskoulun ratsuista. Viivillä on päässään korvahuput, jotka helpottavat ääniherkkää eläintä keskittymään.

Estekisat Laakspohjan kartanossa jatkuvat sunnuntaihin 5.7. saakka. Kisoihin on ilmoittautunut noin 400 ratsukkoa. Mutta on myös niitä hevosia, jotka ovat ihan kesälaitumilla.

Tekijät

Tuulia Thynell