Hyppää sisältöön

Itämeren kohonneiden säteilyarvojen lähdettä ei ole vieläkään paikallistettu – Venäläisasiantuntija uskoo sen olevan todennäköisesti Venäjällä

Päästöt voivat olla peräisin ydinvoimalasta, tutkimuskeskuksesta tai ydinkäyttöisestä aluksesta.

STUK havaitsi kesäkuun toisella puoliskolla Kotkassa ja Helsingissä kerätyissä ilmanäytteissä pieniä määriä koboltin, cesiumin ja ruteniumin radioaktiivisia isotooppeja. Kuva: Eila Haikarainen / Yle

MOSKOVA Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA uskoo, että kesäkuussa Pohjois-Euroopassa mitatut pienet määrät radioaktiivisia aineita ovat peräisin ydinreaktorista.

– [Ne] todennäköisesti liittyvät ydinreaktoriin, joka on joko käytössä tai sitä huolletaan, jolloin voi tapahtua hyvin pieniä radioaktiivisia päästöjä, atomienergiajärjestön eilen torstaina julkaistussa tiedotteessa sanotaan (siirryt toiseen palveluun).

Samanlaisen arvion esitti aiemmin myös Suomen säteilyturvakeskus STUK.

Säteilyn maantieteellinen alkuperä yhä tuntematon

YK:n alaisena toimivan IAEA:n mukaan säteilyn maantieteellistä alkuperää ei ole vielä pystytty paikallistamaan.

37 eurooppalaista maata oli ilmoittanut atomienergiajärjestölle torstaina iltapäivään mennessä, ettei niiden alueella ole tapahtunut mitään, mikä voisi selittää kohonneita säteilyarvoja. Maiden joukossa on myös Venäjä.

STUK havaitsi kesäkuun toisella puoliskolla Kotkassa ja Helsingissä kerätyissä ilmanäytteissä pieniä määriä koboltin, cesiumin ja ruteniumin radioaktiivisia isotooppeja.

Säteilyturvakeskus on arvioinut, että radioaktiiviset aineet kantautuivat idästä, mutta suomalaisviranomainen ei ole halunnut ottaa suoraan kantaa siihen, onko niiden alkuperä Venäjällä.

Ydinkokeita vastustavan järjestön kartalla havainnon mahdollinen lähdealue näkyy Itämeren ja koko Etelä-Suomen alueella.

Venäjä kiistää osuutensa säteilyyn

Venäjän valtio-omisteinen ydinvoimayhtiö Rosatom ilmoitti viime viikolla, että sen ydinvoimaloissa Leningradin alueella ja Kuolan niemimaalla ei ole havaittu raja-arvot ylittävää säteilyä.

Tiistaina ydinvoimayhtiö kumosi (siirryt toiseen palveluun) vielä erikseen mediatiedot, joiden mukaan Suomenlahden rannalla Sosnovyi borissa sijaitsevassa Leningrad II -voimalassa olisi tapahtunut onnettomuus.

Tietoja hieman kohonneista säteilyarvoista on kommentoitu myös Kremlistä. Presidentin lehdistöpäällikön Dmitri Peskovin mukaan Venäjän säteilyä monitoroiva järjestelmä ei ole havainnut mitään uhkaavia tilanteita tai onnettomuuksia.

– Tämä järjestelmä on uudenaikainen ja virheetön , Peskov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Mediassa liikkuu vahvistamattomia tietoja

Venäläismediassa on myös esitetty toisenlaisia näkemyksiä säteilyn alkuperästä.

Sanomalehti Novyje Izvestijan mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyse voisi olla onnettomuudesta Karjalankannaksella sijaitsevalla Siestarjoella, jossa ydinreaktiota käytetään tutkimustarkoituksiin.

Lehti perustaa väitteensä sosiaalisessa mediassa jaettuihin tietoihin ja blogitekstiin. Niiden mukaan alueella olisi havaittu raskasta, ydinonnettomuuden torjumiseen tarkoitettua kalustoa.

Siestarjoella sijaitsee vuonna 1962 perustettu ydinvoimaan keskittynyt tutkimuskeskus, joka kehittää ydinkäyttöisiä aluksia. Mediassa uutisoitiin (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2016 siellä riehuneesta tulipalosta.

Asiantuntija: Päästöt todennäköisesti Venäjältä

Ylen haastattelema asiantuntija uskoo, että säteilyn alkuperä on todennäköisesti Venäjällä.

Ydinturvallisuuteen perehtyneen Andrei Ožarovskin mukaan ydinreaktorista peräisin olevat kohonneet säteilyarvot voivat olla peräisin joko ydinvoimalasta, tutkimuslaitoksesta tai ydinvoimalla toimivasta aluksesta kuten jäänmurtajasta.

Ožarovsk ei myöskään sulje pois mahdollisuutta siitä, että säteilyvuoto voisi olla tapahtunut Venäjän armeijan suorittamissa kokeissa.

Viime vuonna uutisoitiin vakavasta ydinonnettomuudesta Arkangelin alueella. Sen syyksi uskotaan Venäjän puolustusministeriön koetta, jossa se testasi ydinvoiman käyttöä ohjuksen moottorissa.

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa kesäkuussa havaitut säteilyarvot ovat terveyden kannalta vaarattomia. Ožarovsk kuitenkin painottaa, että itse vuotopaikalla radioaktiivisten aineiden määrä on ollut korkea.

– Tapahtumapaikalla työntekijät ja mahdolliset lähiasukkaat altistuivat suureen vaaraan, hän sanoo.

Ydinfyysikoksi kouluttautunut Ožarovsk toimii venäläisessä "Sosiaaliekologinen liitto" -kansalaisjärjestössä.

Aiheesta aiemmin:

.
.