1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nähtävyydet

Hiljaisen kansan parkkipaikan laajennus sai aikaan kottikärrykapinan Suomussalmella

Kunta ei tue parkkipaikan laajennusta, joten siihen kerätään nyt rahaa joukkorahoituksella.

Hiljainen kansa muutti Koivusalon pellolle Suomussalmelle vuonna 1994. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Suomussalmelainen tilataideteos Hiljainen kansa on kunnan suurimpia vetonauloja. Nähtävyyden ohella pyörivä liiketoiminta on laajentunut viime vuosina ja nyt parkkipaikka alkaa käydä pieneksi. Suomussalmen kunta on linjannut, ettei kunta aio osallistua laajennuksen rahoittamiseen.

Nähtävyyden vierellä sijaitsevan Niittykahvilan yrittäjä päätti ryhtyä toimeen ilman kunnan rahoja. Parkkipaikan laajennukseen tarvitaan noin 10 000 euroa, joka aiotaan kerätä joukkorahoituskampanjalla. 3 500 euroa kerätään myymällä mursketta kottikärrykaupalla ja loput rahat aiotaan kerätä kävijöiltä myyntituloina.

– Hiljainen kansa on mitä suuremmassa määrin yhteisöllinen asia ja kansan rakastajia on paljon. Parkkipaikka on suurimman osan vuotta vain Hiljaiseen kansaan tutustujien käytössä, joten haluan uskoa, että sen arvon ymmärtäjiä on paljon, Niittykahvilan yrittäjä Ritva Huttunen sanoo.

Sateisena päivänä parkkipaikalla on tilaa, mutta ennen korona-aikaa pelkästään kesä-syyskuun aikana pellolla on vieraillut jopa 30 000 matkailijaa yli 40 maasta. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Suomussalmen kunta on ollut aiemmin rahallisesti mukana muun muassa rahoittamalla nähtävyyden yhteyteen rakennettuja pitkospuita. Parkkipaikkaan rahoitusta ei kuitenkaan heru.

– Kunnassa on linjattu, ettei hanketta lähdetä rahoittamaan tässä taloudellisessa tilanteessa. Parkkipaikan laajentamisen tarve johtuu suureksi osaksi nimenomaan liiketoiminnan kasvusta, ja rahallinen apu voitaisiin nähdä epäreiluna tukena yritystoiminnalle, Suomussalmen kunnan tekninen johtaja Niina Kinnunen sanoo.

Joukkorahoituksen potissa on jo 900 euroa. Onko toivoa, että rahat vielä saadaan kasaan?

– Jos rahoja ei muuten saada, pitää kiristää omaa vyötä, Huttunen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Korjattu 7.7. klo 17.59: 3 500 euron joukkorahoituksen jälkeen loput parkkipaikan laajennukseen tarvittavat varat pyritään keräämään yritystoiminnan myyntituloista, ei kävijoiden lahjoituksena, kuten jutussa aiemmin luki.