Prinssi Andrew'n tuttavaa uhkaa 35 vuoden vankeus hyväksikäyttövyyhdistä – prinssin halukkuudesta auttaa tutkinnassa ristiriitaista tietoa

Koko rikosjutun taustalla on edesmenneen liikemies Jeffrey Epsteinin tapaus.

seksuaalirikokset
Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell poliisin julkaisemassa kuvassa.
Viranomaiset tiedottivat torstaina Ghislaine Maxwellin syytteistä. Kuvassa Maxwellin vieressä jo edesmennyt Jeffrey Epstein.Jason Szenes / EPA

Britannian prinssi Andrew'n asianajajat torjuivat perjantaina väitteitä, että prinssi ei olisi valmis yhteistyöhön edesmenneeseen liikemies Jeffrey Epsteiniin liittyvässä seksiskandaalissa.

Asianajajien mukaan Yhdysvaltojen oikeusministeriö ei ole vastannut heidän yhteydenottoihinsa.

Pääministeri Boris Johnson kommentoi kiistaa todeten, etteivät amerikkalaisviranomaiset ole ottaneet yhteyttä Britannian hallitukseen pyytääkseen apua prinssin kuulemisen järjestämiseksi.

– Tämä on kuninkaalliselle perheelle kuuluva asia, Johnson sanoi radioasema LBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Kuningatar Elisabetin toiseksi vanhin poika on ehdottomasti kiistänyt, että hän olisi harjoittanut seksiä 17-vuotiaan tytön kanssa, jonka Epstein hänelle hankki. Prinssistä on kuitenkin löydetty kuvia, joissa hän halailee tyttöä vyötäröltä.

Jupakka pakotti viime vuoden lopulla prinssin luopumaan kaikista kuninkaallisista tehtävistään sen jälkeen, kun hän oli nolannut itsensä selitellessään toimintaansa tv-haastattelussa.

Epsteinin uhreja edustava asianajaja sanoi tv-kanava ITV:lle (siirryt toiseen palveluun), että Andrew väistelee ja välttelee Yhdysvaltojen viranomaisia ja tutkintaa.

– Hänen tulisi viipymättä kertoa totuus, uhreilla on oikeus tietää se, sanoi asianajaja Gloria Allred.

Daily Mail -lehden kasi, jossa on kuva prinssi Andrew'sta ja otsikko "Outcast".
Daily Mail -lehti nimitti prinssiä hylkiöksi viime marraskuussa.Rex Features / AOP

Maxwellia epäillään nuorten tyttöjen värväämisestä

Epstein-jupakka nousi uudelleen otsikoihin, kun brittiläistä seurapiirijulkkis Ghislaine Maxwellia vastaan nostettiin useita alaikäisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä syytteitä Yhdysvalloissa, kertoi muun muassa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

58-vuotias Maxwell on epäiltynä Epsteiniin liittyvässä rikostutkinnassa. Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI pidätti hänet torstaina New Hampshiressa.

Liittovaltion syyttäjien Maxwellia vastaan nostamat syytteet liittyvät esimerkiksi epäilyyn alaikäisten tyttöjen houkuttelusta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuosina 1994–1997.

Maxwellin epäillään muun muassa tutustuneen alaikäisiin tyttöihin, houkutelleen heitä Epsteinin seuraan sekä taivutelleen heitä hieromaan Epsteinia alastomina.

Maxwellin on määrä astua oikeuden eteen myöhemmin New Yorkissa. Syyttäjät ovat pyytäneet hänen pitämistään vangittuna oikeudenkäyntiin asti.

Ghislaine Maxwell
Ghislaine Maxwell.Laura Cavanaugh / AFP

CNN:n mukaan Maxwellia voi odottaa jopa 35 vuoden vankeustuomio.

– Maxwell auttoi, mahdollisti ja edisti Jeffrey Epsteinin harjoittamaa alaikäisten hyväksikäyttöä. Hän muun muassa auttoi Epsteinia värväämään, houkuttelemaan ja lopulta hyväksikäyttämään uhreja, jotka he molemmat tiesivät alle 18-vuotiaiksi, CNN:n lainaamassa syytekirjelmässä sanotaan.

Kirjelmän mukaan Maxwell olisi joissakin tilanteissa ollut läsnä hyväksikäyttötilanteissa ja osallistunut tekoihin. Maxwell on aiemmin kiistänyt osallisuutensa Epsteinin epäiltyihin rikoksiin. Hän on myös sanonut olleensa täysin tietämätön niistä.

Yhdysvalloissa syyttäjät selvittävät parhaillaan myös sitä, onko Epsteinillä ollut muita mahdollisia rikostovereita.

Jeffrey Epstein
Jeffrey Epstein kuoli sellissään viime elokuussa. New York State Division of Criminal Justice

Nuorimpien uhrien epäilty olleen 14-vuotiaita

Epstein kuoli vankisellissään New Yorkissa viime elokuussa, kun hän odotti oikeudenkäynnin alkamista. 66-vuotiaan Epsteinin kuolemaa pidetään itsemurhana.

Epsteiniä syytettiin siitä, että hän olisi maksanut seksistä kymmenille alaikäisille tytöille vuosina 2002–2005. Nuorimpien uhrien on epäilty olleen 14-vuotiaita.

Virginia Roberts Giuffre
Yksi Epsteinin uhreiksi ilmoittautuneista on Virginia Roberts Giuffre (kuvassa keskellä). Kuva on otettu 27. elokuuta 2019 New Yorkissa. Alba Vigaray / AOP

Hän itse kiisti syyllisyytensä. Epstein oli jo aiemmin tuomittu seksuaalirikoksista.

Maxwell puolestaan tunnetaan muun muassa mediakeisari Robert Maxwellin tyttärenä sekä Epsteinin entisenä tyttöystävänä.

Häntä kohtaan on julkisuudessa esitetty syytöksiä osallisuudesta alaikäisen suostuttelemiseen seksiin prinssi Andrew'n kanssa vuonna 2001.

Lisää aiheesta:

FBI pidätti Jeffrey Epsteinin entisen naisystävän – hänen epäillään houkutelleen uhreja, joita Epsteinin käytti hyväkseen

Prinssi Andrew'n asianajajat: Tarjoutui kuultavaksi kolmesti Epstein-jutussa

Yhdysvalloissa arvostellaan Britannian prinssi Andrew’n haluttomuutta auttaa seksuaalirikostutkinnassa – "Tekee karhunpalveluksen uhreille"

Britannian prinssi Andrew vetäytyy tehtävistään toistaiseksi

Skandaaliprinssi Andrew vajoaa yhä syvemmälle suohon – brittimedia kysyy, kuinka satojen tuhansien tuloilla on rahoitettu miljoonamenot

Prinssi Andrew katuu ystävyyttään seksuaalirikoksista tuomitun Epsteinin kanssa: "Sopimatonta kuninkaallisen perheen jäsenelle"