Hovioikeus piti tamperelaisen teatteriyrittäjän ehdottoman vankeustuomion voimassa

Petri Lairikon yritykset menivät konkurssiin. Yrittäjä tuomittiin useista talousrikoksista.

Tampere
Tampereen oikeustalo
Turun hovioikeus piti Pirkanmaan käräjäoikeuden antaman tuomion voimassa. Antti Eintola / Yle

Turun hovioikeus ei muuta tamperelaisen tunnetun teatteriyrittäjän Petri Lairikon saamaa tuomiota.

Lairikko tuomittiin helmikuussa törkeistä talousrikoksista kahden vuoden ja yhden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Lairikon mielestä ehdoton vankeustuomio on ankara rangaistus, mutta hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden tuomiota ei ole tarpeen muuttaa, koska kyse on törkeistä talousrikoksista.

Lairikko on hovioikeuden mukaan tavoitellut rikollisella toiminnallaan huomattavaa taloudellista hyötyä aiheuttaen lopulta kaikkien kolmen yhtiönsä konkurssin ja yhtiön muille velkojille huomattavaa haittaa.

Lairikko on ollut omistajana ja vastuuhenkilönä Musiikkiteatteri Palatsissa, Tampereen Palatsiravintoloissa ja Tampereen YO-Talo Oy:ssa. Yritykset menivät konkurssiin.

Käräjäoikeus tuomitsi Lairikon kolmesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Lairikko on tuomittu maksamaan konkurssipesille yli 730 000 euroa.

Yrityksissä oli omistajana myös Lairikon vaimo, joka tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Lairikko ja hänen vaimonsa tunnustivat syyttäjän teonkuvauksesta ilmenevät rikokset.

Vaimo tuomittiin käräjäoikeudessa neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lairikko tuomittiin vankeusrangaistuksen lisäksi viiden vuoden liiketoimintakieltoon.

Lairikko siirsi oikeuden mukaan itselleen tai lähipiirille yli 200 000 euroa Musiikkiteatteri Palatsin varoja vuonna 2012. Hän maksoi vaimolleen ja toiselle yritykselleen liikaa palkkaa ja tekijänoikeuskorvauksia.

Kirjanpitoa oli oikeuden mukaan laiminlyöty ja rahat menivät sekaisin eri yhtiöiden tilillä. Harhaanjohtavien tietojen määrä oli syyttäjän mukaan huomattavan suuri.

Yrityksissä oli kaksi osakeantia, jotka tuottivat 200 000 euroa, mutta näitä ei kirjattu rahatilille.

Musiikkiteatteri Palatsi perustettiin vuonna 2008 Tampereelle. Yhtiö asetettiin konkurssiin vuonna 2017.

Lairikko oli myös maksanut omia menoja Musiikkiteatteri Palatsin tililtä tai nostanut rahaa tililtä. Selitykseksi oli merkitty matkalaskuja.

Tuomiosta voi pyytää valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Lue lisää:

Tamperelaiselle teatteriyrittäjälle yli kahden vuoden vankeustuomio törkeistä talousrikoksista