1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronakesän ilmiö: ravintoloiden sulkeuduttua ihmiset kokoontuvat kosteisiin illanviettoihin rannoille ja puistoihin – järjestyshäiriöt työllistävät poliisia

Isoista kokoontumisista on päätynyt poliisin matkaan niin nuoria kuin aikuisia.

järjestyshäiriöt
“Pussikaljoittelu” on työllistänyt poliisia Lapissa.
“Pussikaljoittelu” on työllistänyt poliisia Lapissa.

Poikkeuksellinen koronakevät ja lämmin alkukesä ovat poikineet uudenlaisen ilmiön, joka on työllistänyt poliisia.

Etenkin alkukesästä ihmiset kokoontuivat jatkamaan illanviettoa esimerkiksi uimarannoille, kun ravintolat sulkivat ovensa jo yhdeltätoista. Poliisin mukaan kokoontumisista on seurannut myös järjestyshäiriöitä.

Kemissä esimerkiksi sisäsataman alue on ollut vapaamuotoisia kokoontumisia järjestäneiden joukkioiden suosiossa.

Kemiläiset Anni Saarinen ja Noora Syrjä ovat lähteneet pienellä kaveriporukalla viettämään viikonloppuiltaa.

– Nooran synttäreitä lähdettiin juhlimaan, kun on näin ihana iltakin. Tultiin ensiksi tänne ja muu seurue jatkaa tästä sitten ravintolaan, aamuksi töihin valmistautuva Saarinen kertoo.

Kemiläiset Anni Saarinen ja Noora Syrjä ovat viettämässä iltaa ja juhlistamassa Nooran syntymäpäivää Kemin sisäsataman puistossa
Kemiläisten Anni Saarisen ja Noora Syrjän mielestä kokoontumiset ovat sujuneet rauhallisesti ja ilman häiriöitä.Antti Ullakko / Yle

He kertovat itsekin alkukesästä viettäneensä iltaa isolla porukalla, mutta sen suurempiin järjestyshäiriöihin he eivät ole törmänneet.

– Me käydään lähinnä vain viikonloppuisin täällä ja yleensä vain omalla porukalla. Ei olla kyllä törmätty sellaisiin tilanteisiin, että olisi ollut tappeluita tai suurempia järjestyshäiriöitä, Syrjä toteaa.

Päättäjäisviikonlopun meno läpi kesäkuun

Poliisinkaan mukaan koulujen päättäjäisviikonloppua lukuunottamatta järjestyshäiriöitä ei juuri ole esiintynyt Kemi–Tornio -alueella. Ihmisiä on kuitenkin ollut liikkeellä selvästi tavallista enemmän.

Rovaniemellä uimarannoilla on saattanut ravintolaillan jälkeen olla satamäärin juhlijoita. Ylikonstaapeli Pekka Alamommon mukaan isot kokoontumiset ovat tuoneet tullessaan myös järjestyshäiriöitä.

Ihmisiä ravintolan terassilla Kemin sisäsatamassa
Ravintolat saavat nyt olla auki kahteen asti, mikä on poliisin mukaan vähentänyt vapaamuotoisten kokoontumisten määrää julkisilla paikoilla. Myös sää vaikuttaa.Antti Ullakko / Yle

– Paljon ihmisiä koolla ja siihen kun otetaan päihteitä, niin se käyttäyminen ei ole ollut aivan kontrolloitua. Pahoinpitelyt on ollut tyypillisin asia, mihin poliisi on joutunut puuttumaan.

Kokoontumisissa poliisin silmälläpitoa vailla ei ole Alamommon mielestä ollut kuitenkaan vain nuoriso, vaan isoihin porukoihin on kokoontunut iltaa viettämään kaikenikäisiä ihmisiä.

Alamommon mukaan kesän alku muistutti tilannetta, jossa koulujen päättäjäiset olisivat joka viikonloppu. Nyt tilanne on jo rauhoittumaan päin.

– Ihmiset ovat keksineet mielekkäämpiä illanviettopaikkoja omissa porukoissa ja osittain tähän vaikuttaa ravintoloiden alkukesää myöhäisempi aukioloaika, Alamommo arvelee.

Isot kokoontumiset ja hyvä sää ovat houkutelleet paikalle myös nuorisoa. Lapin poliisin mukaan eristyksissä vietetty koronakevät ei ole kuitenkaan näkynyt nuorison illanvietoissa ainakaan merkittävänä alkoholinkäytön kasvuna.

Lue myös:

Helsingin poliisi lisää valvontaa juhannuspäivän iltaan ja yöhön – taustalla on nuorten viimeöinen rähinöinti Hietaniemessä

Kesästä nauttiminen alkoi: ravintoloissa on käyttäydytty, mutta kaduilla ei – osa poliisin hälytystehtävistä tuplaantui viikossa

Lue seuraavaksi