1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Rajavartijoille on aiheutettu useita vaaratilanteita Länsirajan rajanylityspaikoilla

Pienillä ylityspaikoilla rajatarkastuksista on ajettu kovalla vauhdilla läpi pysäytysmerkeistä välittämättä. Turvallisuutta on nyt parannettu hidasteilla.

Lapin rajavartiolaitos valvoo liikennettä länsirajan pienillä ylityspaikoilla. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Rajavartijat ovat kokeneet useita vaaratilanteita suorittaessaan sisärajavalvontaa Ruotsin vastaisella rajalla. Kyseessä ovat Aavasaksan, Pellon, Kolarin, Muonion ja Karesuvannon rajanylityspaikat.

Alkukesän aikana rajatarkastusten läpi on ajettu kovalla nopeudella läpi liikennevaloista ja rajavartijoiden pysäytysmerkeistä piittaamatta. Äkillisistä vaaratilanteista on selvitty toistaiseksi ilman loukkaantumisia.

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, että tapausten johdosta kuluneella viikolla rajanylityspaikoille on asennettu lisää ajoneuvohidasteita, joiden tarkoituksena on parantaa rajavartijoiden työturvallisuutta, alentaa ajonopeuksia ja ehkäistä mahdollisia uusia läpiajoja.

Tieliikennelain mukaan ajoneuvo on pysäytettävä poliisin, rajavartijan ja tullivartijan antamasta merkistä.

Apulaiskomentajan sijainen Heikki Ojala Lapin rajavartiostosta kertoo, että läpiajoja on tapahtunut useilla ylityspaikoilla.

Ojala uskoo, että kaikissa tapauksissa kyse ei ole tahallisuudesta tai vanhingontekoyrityksestä, vaan rajan läpi on menty pysähtymättä epähuomiossa, koska rajavalvonta on kuitenkin ollut monelle uusi tilanne.

– Haluamme muistuttaa, että rajalla on nyt ohjattu liikenne, joka on syytä muistaa, jotta vaaratilanteita ei syntyisi, Ojala sanoo.

Heikki Ojala ei halua kommentoida sitä, onko tapausten johdosta aloitettu poliisitutkintaa.