Katri Kulmuni otti pankista lainaa maksaakseen esiintymiskoulutuksensa – ministeriöt vahvistavat Ylelle saaneensa Kulmunilta tiedon maksusta

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoittaa maksaneensa esiintymiskoulutustensa kulut takaisin.

Katri Kulmuni
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni saapui eduskunnan täysistuntoon Helsingissä 23. kesäkuuta.
Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö ostivat keskustajohtaja Katri Kulmunille esiintymiskoulutusta yhteensä yli 50 000 eurolla. Kulmuni saapuu eduskunnan täysistuntoon 23. kesäkuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoo maksaneensa esiintymiskoulutuksensa hinnan takaisin työ- ja elinkeinoministeriölle sekä valtiovarainministeriölle. Kulmuni kertoi takaisinmaksustaan julkisessa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun).

– Olen tänään aiemman ilmoitukseni mukaisesti ja ilman oikeudellista velvollisuutta maksanut esiintymiskoulutuksiini liittyviä laskuja vastaavan summan työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiovarainministeriön tileille, Kulmuni kirjoittaa päivityksessään.

– Tein maksun heti, kun sain maksua varten ottamani henkilökohtaisen lainan järjestymään sekä tarkat maksuohjeet.

Ministeriöt: Katri Kulmunilta saatu ilmoitus takaisinmaksusta

Molemmat ministeriöt vahvistavat Ylelle, että ne ovat saaneet Kulmunilta ilmoituksen rahojen takaisin maksamisesta. Ministeriöiden viestinnästä ei kuitenkaan pystytty vielä vahvistamaan, ovatko rahat jo päätyneet ministeriöiden tileille.

Katri Kulmunin mukaan hän varmisti molemmista ministeriöistä, kohdistuuko häneen esiintymiskoulutuksen vuoksi vaatimuksia. Hän kertoo saaneensa vastauksen, ettei kohdistu. Kulmuni kertoo, että hän maksoi kohua herättäneen koulutuksen kulut takaisin omasta aloitteestaan.

– Minua ei ole epäilty mistään väärinkäytöksistä. Tiedossani ei ole muutoinkaan mitään sellaista, joiden myötä oma toimintani aiheuttaisi mitään jatkotoimenpiteitä, Kulmuni arvioi.

Kulmuni haki pankista lainaa takaisinmaksua varten

Katri Kulmuni kertoo, että hän otti pankista lainan, jotta hän pystyi maksamaan esiintymiskoulutustensa hinnan ministeriöille.

– Minulla nuorena ja taloudellisesti tavanomaisen vaatimattomista oloista lähteneenä ei ole säästöjä, joista maksun olisi voinut hoitaa. Toki kansanedustajana ja ministerinä olen saanut hyvää palkkaa, mutta kun olen pääsääntöisesti rahoittanut itse omat vaalikampanjani, niin valtavia summia ei ole jäänyt säästöön.

Kulmunille ostettiin esiintymisvalmennusta valtion varoilla Tekir-yhtiöstä yli 50 000 eurolla. Valtiovarainministeriö maksoi koulutuksesta 26 329 euroa, ja työ- ja elinkeinoministeriön osuus oli 29 884 euroa.

Keskustajohtaja kuvitteli koulutusta ministerille tavanomaiseksi

Keskustan puheenjohtaja kirjoitti perjantaina, että koulutuksen kustannusten julki tuloon asti hän oli kuvitellut, että hänen viestintäkoulutuksensa olisi ollut sisällön ja kustannusten osalta tavanomaista ministerille kuuluvaa koulutusta.

– Järkytyin lukiessani lehdestä koulutuksen kustannuksista. Päätin heti, että maksan kustannukset takaisin.

Kulmuni kirjoittaa, että monet hänen kannattajansa tarjoutuivat järjestämään keräyksiä rahojen keruuta varten. Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen esitti, että puolue olisi maksanut koulutuslaskut.

– Tällainen tietysti lämmittää mieltäni, mutta olen joutunut kieltäytymään ystävällisistä tarjouksista. Olen luvannut itse tämän maksaa ja sanani pitää, Kulmuni kertaa päivityksessään.

Kulmuni kirjoittaa, että hän erosi valtiovarainministerin tehtävästä, koska puolueen puheenjohtajana hän halusi asettaa puolueen edun ja maan hallituksen toimintakyvyn itsensä edelle. Keskustajohtaja toivoo, että esiintymiskoulutus olisi nyt hänen osaltaan käsitelty, vaikka muutoin asian käsittely jatkuisikin.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä 5. kesäkuuta. Hänen tilalleen nimitettiin silloinen eduskunnan puhemies, entinen pääministeri ja entinen keskustajohtaja Matti Vanhanen.

Kulmuni pyrkii jatkokaudelle keskustan puheenjohtajana syyskuussa Oulun puoluekokouksessa.

Lue lisää:

Kulmuni kertoo maksavansa ministeriöille takaisin esiintymiskoulutustensa kustannukset

Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä, jatkaa keskustan johdossa – puolue valitsee sunnuntaina uuden ministeriehdokkaan

Poliisi aloitti esitutkinnan Katri Kulmunin viestintäkoulutusta koskevassa jutussa – epäiltynä yksi virkamies