1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trump piti itsenäisyyspäivän puheensa kireissä tunnelmissa – Mount Rushmorella intiaaniaktivistien mielenosoituksia

Trumpin puheen yhteydessä toteutettiin suuri ilotulitus Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän kunniaksi. Paikalliset pelkäävät maastopaloja.

Intiaaniaktivistit osoittivat mieltään Keystonessa perjantaina. Kuva: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin piti itsenäisyyspäivän puheensa varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa Etelä-Dakotan Mount Rushmore -monumentilla.

Alueella on nähty intiaaniaktivistien mielenosoituksia, joissa vastustetaan Mount Rushmoren alueen historiallista anastusta lakota-intiaanien kanssa tehtyjen sopimusten vastaisesti.

Joitakin tunteja ennen Trumpin puhetta mielenosoittajat tukkivat alueelle johtavan tien autoilla. Poliisi kehotti mielenosoittajia hajaantumaan, ja paikalta sosiaaliseen mediaan kuvattujen videoiden perusteella mielenosoittajia on pidätetty.

– Olette varastetulla maalla, luki mielenosoittajien kylteissä Boston Globen mukaan.

Donald Trump piti itsenäisyyspäivän puheensa Mount Rushmore -monumentilla. Kuva: Saul Loeb / AFP

Kylteissä oli myös esimerkiksi valkoista ylivaltaa ja rasismia vastustavia iskulauseita

Monelle alkuperäisväestöön kuuluvalle Mount Rushmore, johon on kaiverrettu neljän aiemman presidentin kasvot, on symboli sorrolle, kirjoittaa ABC News. Muistomerkin nähdään median mukaan edustavan rikottuja sopimuksia ja valkoisen väestön valta-asemaa. Rushmore sijaitsee Mustat kukkulat -vuoristossa, joka on uskonnollisesti merkittävä paikalliselle alkuperäisväestölle.

– Mikään ei ole suurempi muistutus mahtaville sioux-kansoille maasta, joka ei voi pitää lupausta tai sopimusta, kuin kasvot, jotka on veistetty pyhälle maallemme, jota Yhdysvallat kutsuu Rushmore-vuoreksi, alueen kansan edustaja Harold Frazier sanoi lausunnossaan ABC:n mukaan.

Lue lisää: Nyt USA:ssa nousi kiistakapulaksi Mount Rushmore – Trumpin aikomus paukutella ilotulituksia "kansanmurhaajien" muistomerkillä suututti alkuperäiskansat

Tulinen puhe

Sheriffin mukaan tapahtumaan tulevia oli kehotettu saapumaan paikalle hyvissä ajoin ja katsojat olivat saapuneet jo ennen tien tukkimista.

Mount Rushmore -vuoreen on kaiverrettu Yhdysvaltain aiempien presidenttien George Washingtonin, Thomas Jeffersonin, Theodore Rooseveltin ja Abraham Lincolnin muotokuvat.

Trumpilta odotettiin ennakkotietojen mukaan tulista puhetta, jossa presidentti hyökkää mielenosoittajia vastaan ja syyttää heitä maan historian alas repimisestä. George Floydin kuolemasta alkunsa saaneissa protesteissa on kaadettu muun muassa etelävaltioiden johtajia kuvaavia patsaita.

Odotukset puheesta kävivät toteen: Trump muun muassa sanoi Yhdysvaltojen elävän "vasemmistofasismin" uhassa. Koronaviruskriisiä Trump hädin tuskin mainitsi, vaikka maassa on päivä toisensa jälkeen ilmoitettu ennätysmäärä uusia tartuntoja, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Trumpin puheen yhteydessä toteutettiin suuri ilotulitus itsenäisyyspäivän kunniaksi. Ilotulitteiden on pelätty johtavan maastopaloihin Rushmoren ympäristössä.

Amerikan kolmeatoista siirtokuntaa edustanut mannermaakongressi julisti siirtokunnat itsenäisiksi Britanniasta 4. heinäkuuta vuonna 1776.

Itsenäisyyspäivä on vapaapäivä koko liittovaltiossa. Sitä juhlitaan paraatein ja ilotulittein.

Koronavirustoimia kritisoitu

Mount Rushmoren graniittiin kaiverretut presidentit seurasivat, kun Trump – joka on toivonut saavansa itsekin kuvansa vuoreen – piti puheen tuhansille paikallaolijoille.

– Siitä tulee loistava ilta. Vain harva on nähnyt sellaisen ilotulituksen, joka nyt nähdään, Trump hekumoi etukäteen.

Tilaisuuden koronavirustoimia kritisoitiin etukäteen, sillä tapahtuman järjestäjät ovat sanoneet, ettei turvavälejä pidetä. Osallistujat kuitenkin saivat järjestäjien mukaan halutessaan kasvosuojan, mutta paikan päältä tulleiden raporttien mukaan maskeja ei juuri näkynyt.

– Mielestäni presidenttimme ja kuvernöörimme asettavat huonon esimerkin, kommentoi uutistoimisto AP:lle paikan päälle Trumpia vastustamaan saapunut republikaani Mike Harris.

Turistit vierailivat Mount Rushmore -monumentilla torstaina. Kuva: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Alueen intiaaniyhteisön johtajat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että tapahtuma voi johtaa uusiin virusryppäisiin intiaaniyhteisössä. Yhteisöä pidetään erityisen haavoittuvaisena virukselle, sillä paikallinen terveydenhuoltojärjestelmä kärsii resurssipulasta.

– Presidentti vaarantaa heimojäsenemme vain saadakseen hyviä kuvia itsestään yhdessä pyhistä paikoistamme, kommentoi paikallisen sioux-heimon puheenjohtaja Harold Frazier.