Kiusallinen tilanne Boris Johnsonille: oma isä uhmaa koronasuosituksia – matkusti huvilalleen Kreikkaan

Britannia
Boris Johnsonin isä Stanley
Stanley Johnsonin Kreikan-loma on herättänyt kritiikkiä eliitin ylimielisyydestä. Kuva syyskuulta 2019.Neil Hall / EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson on joutunut epämiellyttävään välikäteen.

Hänen oma isänsä on matkustanut huvilalleen Kreikkaan (siirryt toiseen palveluun) tilanteessa, jossa Britannian hallitus suosittelee välttämään kaikkea muuta kuin välttämätöntä matkustamista ulkomaille.

Asia kävi ilmi, kun entinen kansanedustaja Stanley Johnson, 79, julkaisi keskiviikkona Instagram-tilillään valokuvan itsestään saapumassa Ateenan lentoasemalle.

Hän kertoo Daily Mail -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) olevansa Kreikassa välttämättömistä syistä. Syynä on hänen vuoristohuvilansa kunnostaminen lomakautta varten, jotta sitä voi vuokrata turisteille koronatilanteen sallimissa rajoissa.

Boris Johnson on kieltäytynyt arvostelemasta isänsä matkasuunnitelmia. Tuoreessa LBC-radiokanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Johnson väistelee moneen kertaan kysymyksiä isänsä matkasta.

– Teidän kannattaa kysyä asiasta häneltä itseltään, Johnson opastaa haastattelijaa.

Boris Johnson koronavirukseen liittyvässä tiedotustilaisuudessa Lontoossa.
Boris Johnson piti koronavirukseen liittyvän tiedotustilaisuuden Lontoossa perjantaina.Pippa Fowles / EPA

Kritiikki yltyy

Stanley Johnsonin Kreikan-matka on kerännyt kritiikkiä oppositiokansanedustajilta sekä tavallisilta kansalaisilta.

Kritiikkiin on liittynyt The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös St. Andrewsin yliopiston sosiaalipsykologian professori Stephen Reicher. Hän työskentelee komiteassa, joka antaa hallitukselle neuvoja koronarajoitusten vaikutuksista kansalaisten käyttäytymiseen.

Reicherin mukaan Stanley Johnsonin matka saattaa hyvinkin heikentää kansalaisten luottamusta hallituksen koronasuosituksiin.

– Paras tapa heikentää ihmisten luottamusta on aiheuttaa ihmisille mielikuva, että korkeassa asemassa oleville on omat säännöt ja tavallisille kansalaisille toiset. Ei ole mitään epäselvyyttä siitä, etteikö tämäkin asia vaikuttaisi niihin mielikuviin, Reicher sanoo.

Boris Johnsonilla on ollut aiemminkin vaikeuksia puuttua lähipiirinsä koronasuositusrikkomuksiin.

Toukokuun lopulla iski kohu, kun pääministerin läheisin avustaja Dominic Cummings ajoi yli 400 kilometrin matkan Lontoosta Pohjois-Englantiin vaimonsa ja lapsensa kanssa, vaikka pariskunnalla oli koronavirustartunta.

Pääministeri puolusteli avustajansa toimintaa, mikä herätti briteissä syytöksiä eliitin ylimielisyydestä ja etuoikeudentunnosta.

Lue lisää:

Brexit-kampanjan arkkitehti joutui koronaskandaalin keskelle – Eliitin vastustajaa syytetään nyt eliitin ylimielisyydestä

Koronaskandaalin ryöpyttämä Britannian pääministerin läheisin avustaja ei eroa – ajoi koronassa 400 kilometriä viemään pikkupoikaansa isovanhempien maatilalle

Britannian pääministerin isä BBC:lle: Borisin pitää nyt levätä