1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakolaisleirit

Kreikka jatkaa pakolaisleirien eristämistä, eristystoimet jatkuneet maaliskuusta asti

Suomen on määrä vastaanottaa parikymmentä lasta Kreikan pakolaisleireiltä ensi viikolla.

Nainen ja lapsi Morian pakolaisleirillä tammikuussa 2020. Kuva: Dimitris Tosidis / Epa

Kreikka ilmoittaa jatkavansa saarillaan sijaitsevien pakolaisleirien eristämistä.

Eristystoimia on perusteltu koronapandemialla, mutta Kreikan syytetään käyttävän pandemiaa leirillä olevien liikkumisen rajoittamiseen.

Kreikan leirien eristämiset alkoivat 21. maaliskuuta. Maan siirtolaisministerin mukaan leirien eristämistä jatketaan 19. heinäkuuta asti, kertoo uutistoimisto AFP.

Lue myös: Uhkaako korona Kreikan pakolaisleirejä? Lesboksella todettu koronavirustartunta toi huolen taudin leviämisestä Moriaan

AFP:n mukaan esimerkiksi Morian leireillä olevien ihmisten liikkumista on rajoitettu niin, että leiriltä saa poistua vain tietyn, rajoitetun aikaikkunan sisällä. Jo ennen koronapandemian puhkeamista ihmisten liikkumista leireillä oli rajoitettu.

Lesboksen saarella sijaitseva Morian pakolaisleiri on mitoitettu parille tuhannelle ihmiselle. Leirillä ja sen lähialueella asuu nykyisin arviolta 20 000 ihmistä. Kuva: Dimitris Tosidis / Epa

Moria leirillä ja sen läheisyydessä asuu noin 20 000 ihmistä. Leiri on mitoitettu muutamalle tuhannelle.

Eristystoimia perusteltu kansanterveydellä

Kreikassa on raportoitu kaikkiaan 192 COVID-19-tautiin liittyvää kuolemantapausta. Maassa on todettu Johns Hopkins -yliopiston tietojen mukaan kaikkiaan 3 486 koronavirustartuntaa.

Lesboksen saaren Morian leirillä toimivan kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja (MSF) -järjestön edustaja Marco Sandrone huomauttaa, että leireillä ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.

– Eristystoimia ei voi perustella kansanterveyden suojelulla, hän sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Morian leirillä tuhansia lapsia

Lesboksen ja muiden Egeanmeren saarten leirit ovat olleet jo pitkään ratkeamispisteessä. Esimerkiksi Morian leirillä arviolta 5 000 lasta, joista osa ilman huoltajaa.

Suomen on määrä vastaanottaa ensi viikolla 25 alaikäistä turvapaikanhakijaa Kreikan leireiltä. Koronapandemia on lykännyt alaikäisten turvapaikanhakijoiden saapumista Suomeen.

Lue myös:

Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila - siirtolaiset käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti

Kreikassa Morian leirillä varaudutaan koronaan – asukkaat ompelevat suojamaskeja, kertoo suomalainen vapaaehtoinen

Yle Morian pakolaisleirillä Kreikassa: "Yksikin päivä täällä on lapsille vahingollinen"

Kreikan saarilla pakolaisleirit ovat ratkeamispisteessä: Ihmisiä nukkuu taivasalla ja pulaa on kaikesta