1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Rankkasateet nostivat valtavia tulvia Kiinassa ja Japanissa, 14 asukkaan uskotaan kuolleen kun vanhainkoti jäi veden alle

Kiinassa tulvien arvioidaan vaikuttavan jopa 15 miljoonan asukkaan elämään.

Mies katsoo tielle tulvinutta jokea Japanin Yatsushirossa
Tulvatuhot näkyvät Japanin asevoimien julkaisemalla videolla. Lähde: Reuters / JAPAN GROUND SELF-DEFENSE FORCE WESTERN ARMY / MINISTRY OF LAND, INFRASTRUCTURE, TRANSPORT AND TOURISM KYUSHU REGIONAL DEVELOPMENT BUREAU

Japanissa on annettu evakuointimääräys yli 200 000 ihmiselle rankkasateiden nostattamien tulvien ja maanvyörymien takia.

Evakuointimääräys koskee maan lounaisosien Kumamoton ja Kagoshiman alueita. Paikkakunnat sijaitsevat Kyūshūn saarella Itä-Kiinan merellä.

Pakettiauto tulvaveden saartamana maantiellä Yatsushirossa Japanissa 4. heinäkuuta 2020. Kuva: AFP

Japanin yleisradioyhtiö NHK:n mukaan lauantaina 14 ihmistä olisi kuollut Kumamotossa vanhainkodin jäätyä tulvaveden alle. Vanhainkodissa oli paikalla 60–70 ihmistä, kun vesi syöksyi rakennukseen.

Tulvat ja maanvyöryt ovat katkoneet myös teitä ja vaikuttaneet sähkönjakeluun alueella.

Kiinassa laajoja tuhoja Hubein maakunnassa

Myös Kiinassa rankkasateet ovat aiheuttaneet laajoja tuhoja. Yli sadan ihmisen pelätään kuolleen tulvissa viime päivinä, kertoo New York Times (siirryt toiseen palveluun). Tulvat vaikuttavat arviolta 15 miljoonan ihmisen elämään Jangtse-joen varrella.

Yksi pahiten rankkasateista kärsinyt alue on Hubein maakunta. Maakunnan pääkaupunki Wuhan on tullut maailmalle tutuksi koronaviruksen myötä.

Huhtikuussa Kiinan kommunistisen puolueen pää-äänenkannattaja Kansan päivälehti varoitti, että kuluvana vuonna koronapandemia on rasittanut merkittävästi tulviin varautumista alueella.

4.7. klo 21.12 Jutun otsikkoa ja leipätekstiä tarkennettu: Perustuen Japanin yleisradioyhtiön NHK:n tietoon 14 ihmisen uskotaan kuolleen. Tietoa kuolemista ei ole vahvistettu.

Lue myös:

Maanvyöry tallentui kameralle – Etelä-Kiinaa piinaavat rankkasateet ja niiden laukaisemat tulvat ovat vieneet jo 61 ihmisen hengen