Koronavirus varjosti itsenäisyyspäivän juhlintaa Yhdysvalloissa – tartuntamäärät jälleen uusiin ennätyksiin

Terveysviranomaiset kehottivat ihmisiä olemaan varovaisia juhlinnassaan tai pysymään kotona.

koronavirus
Yhdysvaltain lippu liehuu itsenäisyyspäivänä Venice Skate Park -skeittipuistossa.
Yhdysvaltain lippu liehui itsenäisyyspäivänä Venice Skate Park -puistossa, joka sijaitsee suljetun rannan vieressä Venicessä, Kaliforniassa.Mario Tama / AFP

Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivän juhlintaa varjostivat edelleen lisääntyvät koronatartunnat.

Floridassa tilastoitiin päiväkohtainen ennätys uusissa tartunnoissa, kun osavaltion terveysviranomaiset kertoivat 11 458 tartunnasta. Lauantai oli jo kolmas päivä peräkkäin, kun uusien tartuntojen lukumäärä ylitti 10 000 rajan Floridassa.

Floridan päiväkohtaiset tartuntamäärät ovat korkeampia kuin yhdessäkään Euroopan maassa kevään aikana, jolloin koronavirus levisi voimakkaimmin.

Texasin osavaltiossa tilastoitiin myös ennätyksellisen korkea päiväkohtainen tartuntaluku, 8258.

Yhteensä 14:sta osavaltiossa on todettu nousua päiväkohtaisissa koronatartuntaluvuissa heinäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

Kaikkiaan Yhdysvalloissa todettiin lauantaina yli 50 000 koronatartuntaa, Johns Hopkins -yliopiston laskelmista selviää.

Terveysviranomaiset ovat olleet hädissään tartuntojen lisääntymisestä, joka on korostunut varsinkin Yhdysvaltojen eteläisissä ja läntisissä osavaltioissa. Viranomaiset kehottivat etukäteen ihmisiä olemaan varovaisia itsenäisyyspäivän eli heinäkuun 4. päivän juhlinnan suhteen tai yksinkertaisesti pysymään kotona.

Korona ei perunut juhlintaa tai perinteitä kokonaan

Itsenäisyyspäivän paraateja peruttiin ympäri maata ja ihmiset ovat pitäneet grillijuhlia pienemmässä mittakaavassa siinä pelossa, että koronavirus leviää juhlimisen seurauksena.

Tästä huolimatta pääkaupungissa Washingtonissa Valkoisen talon juhlallisuuksia vietettiin presidentti Donald Trumpin johdolla. Valkoisen talon juhlan vierailla ei näkynyt kasvosuojia, eikä turvaetäisyyksistä välitetty.

Muualla pääkaupungissa juhlaväkeä oli kokoontunut selvästi vähemmän kuin viime vuonna.

Kalifornian ja Floridan osavaltiot sulkivat perjantaina rannat, jotka ovat tyypillisesti ääriään myöten täynnä itsenäisyyspäivänä.

– Kannattaa olettaa, että jokainen ympärilläsi oleva ihminen voi antaa koronatartunnan, Los Angelesin pormestari Eric Garcetti varoitti.

Koronavirus ei kuitenkaan estänyt kaikkien itsenäisyyspäivän perinteiden noudattamista. Esimerkiksi New Yorkissa järjestettiin vuosittainen hot dogien eli nakkisämpylöiden syöntikilpailu. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin poikkeuksellisesti sisätiloissa, kun normaalisti se on järjestetty Coney Islandin kävelysillalla.

New Yorkissa pidetään myös kiinni itsenäisyyspäivän ilotulituksesta, joka oli tarkoitus televisioida suorana. Monissa muissa kaupungeissa, kuten Indianapolisissa, Atlantassa ja Nashvillessä, ilotulitus kuitenkin peruttiin.

Itsenäisyyspäivänä osoitettiin myös mieltä eri puolilla Yhdysvaltoja. Esimerkiksi Baltimoren kaupungissa mielenosoittajat kaatoivat tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbuksen patsaan, joka kaatamisen jälkeen heivattiin mereen kaupungin satamassa.

Myös Washingtonissa osoitettiin mieltä siitä huolimatta, että kaupungin pormestari oli pyytänyt väkijoukkoja pidättäytymään suurista kokoontumisista.

Aiheesta lisää:

Trump piti itsenäisyyspäivän puheensa kireissä tunnelmissa – Mount Rushmorella intiaaniaktivistien mielenosoituksia

Texasilaiset määrättiin pitämään kasvomaskia – korona ankeuttaa Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän

Yhdysvalloissa koronatartunnat jälleen uusiin ennätyksiin, grafiikat havainnollistavat tartuntojen kasvun "aurinkovyöhykkeellä"

Lähteet: Associated Press, AFP

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus