Italia ottaa vastaan Välimerellä jumissa olevat siirtolaiset – pelastusalukselle julistettiin aiemmin hätätila

Siirtolaiset olivat käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti.

siirtolaisuus
Ocean Viking -alus ankkurissa Marseillen satamassa kesäkuussa 2020.
Arkistokuva. Ocean Viking -alus Marseillen satamassa Ranskassa kesäkuussa 2020.Shahzad Abdul / AFP

Italia on antanut Välimerellä jumissa olleelle pelastusalukselle luvan rantautua Sisiliaan, kertoo alusta operoiva SOS Mediterranee -järjestö. Aluksella on 180 siirtolaista.

– Olemme saaneet Italian viranomaisilta ohjeet jättää pelastetut 180 siirtolaista Porto Empedocleen, järjestön edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle sunnuntaina.

Ocean Viking -aluksen on määrä saapua Sisiliaan maanantaina. Italia kertoi testaavansa siirtolaiset viruksen varalta ennen kuin siirtää heidät karanteenialukselle Sisiliaan.

Italiasta lähetettiin aiemmin lääkintätiimi tekemään koronavirustestejä siirtolaisille, jotka ovat Välimerellä jumissa olevalla pelastusaluksella.

Humanitäärinen SOS Mediterranee -järjestö julisti alukselle perjantaina hätätilan, sillä sen kyydissä olleet olivat käyttäneet väkivaltaisesti ja itsetuhoisesti. Kuusi siirtolaista oli yrittänyt itsemurhaa.

Järjestö sanoi lauantaisessa tiedotteessa, että aluksella on saatu tukea ainoastaan lääkäriltä ja selviytyneiden perheiden kanssa puhuneelta sovittelijalta. Järjestön mukaan kumpikaan ei ole siinä asemassa, että he voisivat antaa ratkaisuja maihinnousuun.

Välimereltä siirtolaisia pelastava Ocean Viking on yli viikon yrittänyt saada maihinnousulupaa Italiasta ja Maltalta. SOS Mediterrannee -järjestön mukaan maihinnousulupaa oli yritetty pyytää seitsemän kertaa.

Siirtolaiset pelastettiin kesäkuussa

Aluksella olevan uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan hermostuneisuus on lisääntynyt aluksella, kun siirtolaiset ovat olleet yhä epätoivoisempia maihin pääsystä. Osa on järkyttynyt siitä, että he eivät saa yhteyttä perheisiinsä kertoakseen olevansa kunnossa.

Kyydissä olevilla on ollut merkkejä äärimmäisestä henkisestä väsymyksestä, masennuksesta ja levottomuudesta. Järjestön mukaan levottomuus on johtanut useisiin tappeluihin.

Aluksella on kyydissä ihmisiä muun muassa Pohjois-Afrikasta, Pakistanista, Eritreasta ja Nigeriasta. Siirtolaiset olivat lähteneet Libyasta. Ocean Viking pelasti siirtolaiset neljässä eri operaatiossa 25. ja 30. kesäkuuta.

Aluksella on kyydissä 25 alaikäistä, joista suurin osa on liikkeellä yksin. Lisäksi kyydissä on kaksi naista, joista toinen on raskaana.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan yli 100 000 siirtolaista yritti ylittää Välimeren viime vuonna ja yli 1 200 ihmistä kuoli yrittäessään.

5.7. klo 18.13 Juttua päivitetty kauttaaltaan tiedolla, että Italia on antanut Välimerellä jumissa olleelle pelastusalukselle luvan rantautua Sisiliaan.

Aiheesta lisää:

Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila - siirtolaiset käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti

"Libyasta on tullut helvetti" – siirtolaiset pakenevat Libyan sisällissotaa Välimerelle, Euroopan johtajat hakeavat konfliktiin ratkaisua

Välimereltä pelastettiin yli 160 siirtolaista – saivat luvan nousta maihin Italiassa

Lähteet: AFP, Associated Press