1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vakoilu

Entisiä ranskalaisvakoojia syytetään kaksoisagenteiksi – väitetään työskennelleen Kiinan leivissä

Toisella miehellä oli salasuhde Ranskan suurlähettilään tulkin kanssa, toinen palasi Intian valtamereltä mukanaan laukullinen käteistä.

vakoilu
Ranskan ulkoisen tiedustelupalvelun tilannehuone Pariisissa.
Ranskan ulkoisen tiedustelupalvelun tilannehuone Pariisissa maaliskuussa 2015.Eric Dessons / AOP

Kahta eläkkeellä olevaa ranskalaisvakoojaa syytetään valtion salaisuuksien luovuttamisesta vieraalle valtiolle. Syytteet on määrä lukea Pariisissa tänään maanantaina.

V (siirryt toiseen palveluun)iranomaiset ovat pitäneet tapauksen yksityiskohdat salaisina, mutta lehtitietojen mukaan vieras valtio, jolle kaksikon epäillään tehneen työtä, on Kiina.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Syytetyt Pierre-Marie H ja Henri M työskentelivät aiemmin Ranskan ulkoiselle tiedustelupalvelulle DGSE:lle. Eläkkeellä olevat miehet pidätettiin vuonna 2017, ja heitä odottaa jopa 15 vuoden vankeustuomio mikäli heidät todetaan syyllisiksi.

Kun asia tuli ensi kertaa julkisuuteen toukokuussa 2018, Ranskan silloinen puolustusministeri Florence Parly sanoi kaksikon epäiltyä toimintaa "maanpetokseksi". Tapausta on kuvailtu erittäin vakavaksi, sillä ranskalaista kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavaa tietoa on saattanut vuotaa vieraalle valtiolle.

Syytteiden yksityiskohdista tiedetään vähän, ja oikeuskäsittely käydään todennäköisesti kokonaan suljettujen ovien takana.

Henri M:n tiedetään työskennelleen DGSE:n komennuksella Pekingissä 1990-luvun lopulla. Hänet palautettiin Ranskaan sen jälkeen, kun selvisi, että hänellä oli ollut salasuhde Ranskan suurlähettilään kiinalaisen tulkin kanssa.

Jäätyään eläkkeelle Henri M muutti Kiinaan, jossa hän meni naimisiin kyseisen tulkin kanssa.

Pierre-Marie H sen sijaan ei ole ollut ulkomaankomennuksilla. Hänet pidätettiin Zürichin lentoasemalla kun hän oli palaamassa Intian valtameren saarella järjestetystä tapaamisesta kiinalaiskontaktin kanssa, laukku täynnä käteistä.

Siitä, millä tavoin miesten syytteet linkittyvät toisiinsa Kiina-yhteyden lisäksi ei ole tietoa julkisuudessa. Tuomio miehille on tarkoitus lukea 10. heinäkuuta.

Juttua korjattu 6.7. klo 12.14. Jutussa käsitelty oikeustapaus julkisuuteen vuonna 2018, ei vuonna 2008, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Lue lisää:

Huippusuositun Le Bureau -vakoojasarjan tuottaja Alex Berger Ylelle: "Paras palaute tulee oikeilta vakoojilta"

Näyttävään poliisioperaatioon Tanskassa johtaneessa vakoilu- ja salamurhavyyhdissä jaettiin tuomio

Itävaltalaiselle eläköityneelle everstille kolmen vuoden vankeustuomio Venäjän vakoojana toimimisesta

Iran tuomitsi kuolemaan vakoilusta syyttämänsä miehen – "Kertoi USA:lle kenraali Suleimanin olinpaikan"

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi