1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työsuojelu

Työministeri Haatainen siivousalan väärinkäytöksistä: Tietyille aloille on pesiytynyt mätä kulttuuri, jossa hyväksikäyttö on järjestelmällistä

Siivousalalla on yrityksiä, joiden liiketoimintamalli käytännössä rakentuu työntekijöiden hyväksikäytölle, kertoi Helsingin Sanomat sunnuntaina.

Työministeri Tuula Haataisen mukaan siivous ei ole ainoa ala, jolla järjestelmällistä hyväksikäyttöä ilmenee. Kuva: Silja Viitala / Yle

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan Suomeen on pesiytynyt mätä kulttuuri, jossa tiettyjen alojen työntekijöitä hyväksikäytetään jatkuvasti ja järjestelmällisesti.

Asia nousi keskusteluun sunnuntaina Helsingin Sanomien julkaistua artikkelin (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan hyväksikäyttö rehottaa siivousalan yrityksissä. Lehden mukaan alalla on yrityksiä, joiden liiketoimintamalli käytännössä rakentuu työntekijöiden hyväksikäytölle.

HS:n laajan selvityksen mukaan eräät työnantajat ovat uhkailleet ulkomaalaisia työntekijöitään muun muassa oleskelulupien epäämisellä ja väkivallalla. Erään yrityksen työntekijät ovat siivonneet esimerkiksi Espoon kaupungin kouluja, päiväkoteja ja liikuntatiloja.

Siivoaminen ei Haataisen mukaan ole lainkaan ainoa ala, jolla hyväksikäyttöä ilmenee.

– Tietyille aloille on nyt pesiytynyt tämmöinen kulttuuri. Joukossa on palvelualoja, alustataloutta, ruokalähettitoimintaa, rakennusalaa, Haatainen sanoo Ylen haastattelussa.

– Tässä on selvästi ihmiskaupan piirteitä.

Ohisalo: Työsuojeluviranomaiset huomauttaneet poliisiresurssien vähyydestä

Miksi työntekijöiden hyväksikäyttöön ei ole Suomessa puututtu?

Yhtenä syynä on pidetty viranomaisten resurssipulaa. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan asia on otettu huomioon jo hallitusohjelmassa.

– Aluehallintoviranomaiset ovat aikapäivää sitten huomauttaneet, että poliisiresurssit ovat liian niukat. Tämän takia hallitusohjelmaan on lisätty henkilötyövuosien lisäyksiä poliiseille, Ohisalo sanoo Ylelle.

Myös aluehallintovirastojen työsuojeluviranomaisten toimivaltuuksien laajentamista on selvitetty.

Nyt työsuojeluviranomainen voi huomauttaa työnantajaa ja siirtää asian eteenpäin poliisille.

Helsingin Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan rikosilmoitukset kuitenkin johtavat harvoin poliisitutkintaan. Tutkinnat venyvät tai näyttö jää niin ristiriitaiseksi, että syyttäjä jättää syytteen nostamatta.

Osassa tapauksista työntekijän ja työnantajan väliset kiistat esimerkiksi palkasta on katsottu siviiliriidoiksi eivätkä ne täten ole johtaneet tutkintaan.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo, että poliisi on perustamassa ihmiskaupparikoksiin keskittyvän yksikön. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Haatainen: Keinoja puuttumiseen löytyy

Aluehallintoviranomaisen toimivaltuuksien ja viranomaisten resurssien lisäämisen ohella ongelmiin voidaan puuttua myös ammattiliittojen kautta, työministeri Haatainen sanoo. Hänen mukaansa hyvä työkalu olisi ammattiliitoille annettava mahdollisuus nostaa kanne työntekijän puolesta.

– Vahvistaisi työntekijän asemaa, jos hän ei olisi henkilökohtaisesti kanteen nostaja, vaan taustalla olisi suurempi ammattiliitto, Haatainen sanoo.

Myös oppositiossa ollaan oltu avoimia ammattiliittojen kanneoikeudelle.

Kanneoikeuden lisäksi Haataisen mielestä työsuojeluviranomaiselle pitäisi tulla oikeus määrätä hallinnollinen sanktio. Kovimmillaan kyseeseen voisi tulla jopa liiketoimintakielto.

– Tällainen kova sanktio, jonka työsuojeluviranomainen voi antaa nopeastikin, voisi toimia ennaltaehkäisevästi, Haatainen arvelee.

Poliisi perustamassa ihmiskaupparikoksia selvittävää yksikköä

Haataisen ja Ohisalon mukaan hallitus on jo herännyt ongelman laajuuteen, ja työtä valmistellaan useissa eri ministeriöissä.

Oikeusministeriössä koordinoidaan ihmiskaupan vastaista toimintaohjelmaa. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan taas lakia uhrien auttamiseksi.

Sisäministeri Ohisalon mukaan poliisi on myös perustamassa ensi vuoden alussa ihmiskaupparikoksiin keskittyvän yksikön. Vielä ei ole selvää, perustettaisiinko yksikkö keskusrikospoliisin vai jonkin poliisilaitoksen sisälle.

Lisää aiheesta:

HS: Ibrahim näki nälkää ja nukkui päiväkodeissa, joita siivosi - Siivousfirmoissa Suomessa työskentelee ihmisiä, jotka eivät saa palkkaa, ja yritykset saavat jatkaa riistoa ilman seuraamuksia (siirryt toiseen palveluun)

Hallitus selvittää alipalkkauksen kriminalisointia – suurimmat oppositiopuolueet eivät ole innoissaan