Ilmastonmuutoksen uskotaan kiihdyttävän salamointia Intiassa, syrjäseutujen asukkaat kärsivät tilanteesta eniten

Viranomaisten kehittämä salamoinnista varoittava puhelinsovellus on harvoin köyhien perheiden ulottuvissa.

ilmastonmuutos
Maanviljelijät pellolla Intian Assamissa kesäkuussa 2020.
Lämpötilan nousu vaikuttaa Intiassa merkittävästi maanviljelijöiden elämään. Epa / STR

Viimeisen kymmenen päivän aikana salamointi on tappanut 147 ihmistä Biharin osavaltiossa Intian itäosassa.

– Niin sääasiantuntijoilta, tiedemiehiltä kuin viranomaisilta saamieni tietojen mukaan lämpötila jatkaa nousuaan. Tämä johtuu ilmastonmuutoksesta, ja se on pääsyy kasvavan salamoinnin takana, Biharin kriisinhallinnasta vastaava virkamies Lakshmeshwar Rai sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Lue myös: Siperiassa 38 astetta – Juhannuksena mitattiin napapiirin kaikkien aikojen korkein lämpötila

Paikallisviranomaiset varoittavat, että sään ääri-ilmiöt ovat voimistuneet alueella. Heinäkuun alkuun mennessä enemmän ihmisiä oli kuollut salamaniskuihin kuin kuin useampana edellisvuonna vastaavaan monsuuniaikaan.

Teknologia ei tavoita sitä eniten tarvitsevia

Biharin osavaltio yksi Intian köyhimpiä. Salamoinnin aiheuttamat kuolemat ovat alueella valitettavan tuttu ilmiö.

Paikallinen agrometeorologi Abdus Sattar kertoo AFP:n haastattelussa, että salamoinnin on aiheuttanut ilmakehän epävakaisuus, jota lämpötilan nousu alueella ruokkii.

Paikallisviranomaiset ovatkin kehittäneet kansalaisten käyttöön puhelinsovelluksen, jonka on määrä varoittaa salamoinnista.

Pullonkaulaksi sovelluksen toimivuuden kohdalla on muodostunut kuitenkin se, että harvalla maaseudulla elävällä perheellä on varaa älypuhelimeen. Kuolleiden joukossa on erityisesti syrjäseutujen maanviljelijöitä ja karjapaimenia.

YK on varoittanut toistuvasti, että ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti maailman kaikkein köyhimpiin.

Lue myös:

Rankkasateet nostivat valtavia tulvia Kiinassa ja Japanissa, 14 asukkaan uskotaan kuolleen kun vanhainkoti jäi veden alle

Ilmastonmuutoksen pahinkin skenaario voi olla alakanttiin – Guardian-lehden haastattelema ilmastotutkija: "Erittäin huolestuttavaa"

Hirviösirkat ahmivat satoa Intiassa ja Pakistanissa – Droonit, häämusiikki, tinapannut tai ilotulitteet eivät karkota tuholaisia pelloilta

Lähteet: AFP