Turun Vähäjoki ollut vuoden päivät käyttökiellossa korkeiden bakteeripitoisuuksien vuoksi – joki virtaa tulevan siirtolapuutarhan vierestä

Bakteerilähteitä on selvitetty useaan otteeseen vuoden aikana. Kaasuyhtiö Gasumin hulevesiputkista saatiin viime syksynä positiivisia näytteitä ja siellä tarvittavat korjaustyöt on jo tehty.

Turku
Vähäjoen jokiuoma syyskuisessa maisemassa.
Vähäjoki Marraskuussa 2019.Dani Branthin / Yle

Aurajokeen laskevassa Vähäjoessa on edelleen suolistobakteeria. 24. kesäkuuta Ely-keskus otti vesinäytteitä 16 eri paikasta joen varrelta ja sinne laskevista hulevesiviemäreistä.

Osassa näytteistä bakteeripitoisuudet ylittivät edelleen maa- ja metsätalousministeriön sallimat raja-arvot.

Turun ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall kertoo että joen vedestä on edelleen saatu raja-arvojen ylityksiä sekä enterokokkien että e. coli -bakteerien suhteen.

Käytännössä tilanne Vähäjoen vedessä on siis sama kuin vuosi sitten. Sjövallin mukaan on harvinaista että bakteerien alkuperän selviäminen kestää näin kauan. mutta ei täysin ennen kuulumatonta.

– Joskus voi kestää ennen kuin syy löytyy. Itselläni on tiedossa ainakin yksi tapaus, jossa bakteerien alkuperää on selvitetty vuoden päivät, Sjövall sanoo.

Lisäkysymyksen Vähäjoen veden laadusta aiheuttaa Koroisiin suunniteltu uusi siirtolapuutarha. Kaupunginvaltuusto hyväksyi toukokuussa asemakaavan, joka mahdollistaa 45 siirtolapuutarhamökin rakentamisen Vähäjoen suulle, Koroisten ristin naapuriin.

Sjövallin mukaan veden laadusta täytyy aikanaan tiedottaa siirtolapuutarhan asukkaita, mikäli bakteerien alkuperää ei saada selville.

– Jos luonnon vettä aikoo käyttää kasteluun, on ymmärrettävä siihen liittyvät riskit. Etenkin jos aikoo kasvattaa syötäväksi tarkoitettuja vihanneksia, Sjövall sanoo.

Lue lisää:

Turun Vähäjoesta löytynyt runsaasti suolistoperäisiä bakteereja – niiden alkuperä selvityksessä

Turun Vähäjoen veden käyttökieltoa jatketaan – bakteeripitoisuudet edelleen korkeita