Yhteismajoitus alkaa maanantaina Kainuun prikaatilla – puolet uusista alokkaista halukkaita osallistumaan kokeiluun

Palveluksensa aloittaa 1 730 uutta alokasta, joista naisia on 129.

Kainun prikaati on kolmas maavoimien yksikkö, jossa kokeillaan yhteismajoitusta. Kuvituskuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Yhteismajoituskokeilu käynnistyy maanantaina Kainuun prikaatilla. Palvelukseen astuvista alokkaista puolet ilmoitti halukkuudesta yhteismajoituskokeiluun. Kapteeni Antti Alatalo kertoo, että ensimmäinen palvelustehtävä uusilla alokkailla on Covid 19 -tilanteeseen liittyvä terveystarkastus.

– Terveystilanteen selvittämisen jälkeen palvelus jatkuu normaalisti. Ensimmäisen neljän viikon aikana käynnistämme jaksottelun, jossa varmismiehet ovat kaksi viikkoa kasarmilla, kaksi viikkoa maastossa ja kaksi viikolla lomalla, Alatalo kertoo vielä voimassa olevista varautumisjärjestelyistä.

Yhteistupiin majoitetaan ne henkilöt, jotka ovat antaneet suostumuksensa kokeiluun osallistumisesta. Tupiin majoitetaan lähtökohtaisesti sama määrä miehiä ja naisia. Minimissään vähemmistöön kuuluvaa sukupuolta tulee olla tuvassa kaksi henkilöä. Yhteismajoitukseen on antanut suostumuksensa myös haapajärvinen Janette Ojala.

– Suhtaudun kokeiluun positiivisesti. Mieluummin annan mahdollisuuden enkä lähde tyrmäämään yhteismajoitusta. Kokeilen sitä itse, ja jos se ei tunnu hyvältä, voin sen jälkeen mennä naisten tupaan.

Sosiaalitilat ovat yhteystuvissa majoittuville miehille ja naisille edelleen erilliset. Alokkailla on oikeus peruuttaa antamansa suostumus milloin tahansa.

Kokeilun tavoitteena on saada tutkittua tietoa ja kokemuksia yhteistupien vaikutuksista palveluksessa olevien toimintakykyyn, ryhmäkiinteyteen, palveluksen sujuvuuteen, tiedonkulkuun, koulutustuloksiin ja tilojen käyttöön kasarmioloissa. Saatujen tulosten perusteella päätetään, otetaanko se käyttöön yleisesti Puolustusvoimissa.

Kainuun prikaatilla palveluksensa aloittaa maanantaina 1 730 uutta alokasta, joista naisia on 129.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)