1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varusmiehet

Nuuskanhakureissu Haaparannalle voi lykätä armeijan aloittamista jopa seuraavaan saapumiserään – tiedossa on ainakin kahden viikon eristys

Koronavirukseen sairastuneen varusmiehen palvelusaikaa saatetaan jossain tapauksissa siirtää myöhemmäksi.

Uusille alokkaille tehdään varustarkastusta Parolannummella tammikuussa 2020. Kuva: Dani Branthin / Yle

Tänään palvelukseen astuu noin 12 000 uutta alokasta. Heille tehdään alkukysely, johon kuuluu myös koronariskin arvioiminen. Jos alokkaalla on riski kantaa virusta, hänet laitetaan eristyksiin erillisiin majoitustiloihin.

Jos varusmies on käynyt kahden viikon sisällä esimerkiksi hakemassa nuuskaa Ruotsista hän joutuu kahdeksi viikoksi eristyksiin.

Oireettomia ei testata vaan he ovat eristyksissä kahden viikon ajan, jonka jälkeen he pääsevät muiden joukkoon jatkamaan palvelusta normaalisti.

– Jos alokkaalla on ylätieinfektio ja hän oireilee, hänet ohjataan eristyksiin ja häneltä otetaan koronatesti, Karjalan lennoston suojausyksikön päällikkö, majuri Marko Kontkanen kertoo.

Karjalan lennoston suojausyksikön päällikkö, majuri Marko Kontkanen kertoo, että varuskuntaan tulee noin 170 uutta alokasta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Jos koronatesti on negatiivinen, alokas pääsee pois eristyksistä. Positiviinen testitulos puolestaan mutkistaa asioita. Sairastuneen varusmiehen palveluskelpoisuutta arvioidaan ja sen yhteydessä myös palvelusajankohtaa pohditaan.

On mahdollista, että alokkaan palvelusaikaa siirretään seuraavaan saapumiserään.

– Ei ole tiedossa, kuinka kauan varusmies sairastaa tautia. Jos alokas sairastaa pitkästi, hän voisi jäädä perään koulutuksessa, Kontkanen sanoo.

Vaikkapa nuuskanhakureissu Ruotsin Haaparannalle voi viedä alokkaan kahdeksi viikoksi eristyksiin korona-uhan vuoksi. Kontkanen kertoo, että nimenomaan nuuskanhakumatkoja ja niihin liittyviä riskejä on mietitty Puolustusvoimissa.

Puolustusvoimien palvelukseen tulee alokkaita myös ulkomailta. Heitä on kehotettu olemaan kaksi viikkoa eristyksissä ennen palvelukseen astumista.

Lue lisää:

Puolustusvoimien johtajakoulutusta voi hyödyntää yliopistotutkintoon Vaasassa

Puolustusvoimat järjestää kertausharjoituksia ja vapaaehtoisten harjoituksia taas elokuusta lähtien

Kasvisruoan määrää on lisätty armeijassa, mutta monet pitävät sitä mauttomimpana inttiruokana – alikersantti: Pitsapuhelin kävi kuumana

Puolustusvoimain komentaja: Koronavirus ei ole vaikuttanut puolustusvalmiuteen – suuremmat kertausharjoitukset yhä jäissä