1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. karjalan kieli

Arkkipiispa Leon perustama Karjalan kielen seura keskeyttää toimintansa rahapulan takia – taustalla edellisen valtionrahoituksen epäselvyydet

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvitys seuran rahankäytöstä vuosina 2017–2019 on yhä kesken.

Arkkipiispa Leo perusti Karjalan kielen seuran 25 vuotta sitten. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Karjalan kielen seura on joutunut rahapulassa keskeyttämään kaiken toimintansa.

Seura kertoo jäsenilleen lähettämässään tiedotteessa, että se ei ole saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä elvytysrahaa.

Syynä on se, että ministeriö haluaa ensin selvittää, mihin talousvaikeuksissa oleva Karjalan kielen seura on käyttänyt vuosina 2017–19 sille myönnetyn valtionrahoituksen.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan Ylelle, että seuran taloudenpitoon kohdistuva tarkastus on vielä kesken.

Rahoituksen puuttuessa Karjalan kielen seura on nyt luopunut Joensuun toimistosta ja seuran suuri kirjavarasto on siirretty Joensuusta säilytykseen Pielavedelle.

Seuran hallitus pohtii parhaillaan, pystyykö seura jotenkin jatkamaan 25 vuotta jatkunutta toimintaansa.

– Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ja ilmapiirissä näyttää kuitenkin siltä, että mitä todennäköisimmin Karjalan kielen seura joutuu lopettamaan toimintansa, tiedotteessa todetaan.

Yle ei tavoittanut seuraan perustajaa, puheenjohtaja arkkipiispa Leoa kommentoimaan Karjalan kielen seuran nykytilaa tai sen mahdollista tulevaisuutta.

Karjalan kielen seuran rahoitukseen liittyvät asiat olivat esillä toukokuussa, kun verkkolehti Long Play (siirryt toiseen palveluun) kertoi seuran saaneen rahoitusta alun perin Itä-Suomen yliopistolle myönnetystä rahoituksesta.

Seura julkaisi tuolloin tiedotteen, jonka mukaan seuralla ei ole mitään salattavaa saamaansa rahoitukseen liittyen.

Myös Itä-Suomen yliopiston rehtorin mukaan asiat on hoidettu muodollisesti.

Karjalan kielen toiminnan keskeyttämisestä uutisoi ensimmäisenä Sanomalehti Karjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Uutisen voit lukea myös karjalan kielellä: Arhijepiskoppu Leon perustettu Karjalan kielen seuru keskevyttäy omassah ruandan denguvajavuon täh – taga-alal iellizen valdivonrahoituksen ebäselgiet dielot

Lue lisää:

Long Play: Arkkipiispa Leon perustama Karjalan kielen seura on saanut rahoitusta alun perin Itä-Suomen yliopistolle myönnetystä valtion rahoituksesta

Karjalan kielen seura: Ei salattavaa rahoituskuvioihin liittyen

Itä-Suomen yliopisto ohjasi valtionavustuksiaan Karjalan kielen seuralle useiden vuosien ajan – Rehtori: rahoitus hoidettiin asianmukaisesti