2100 alokasta suuntaa tänään Karjalan prikaatiin – yli sadalla on edessä myös yhteistupa

Saapumispisteellä kysytään oireista ja mahdollisesta matkustamisesta.

Moni saapuu Karjalan prikaatiin Kouvolan matkakeskuksen kautta. Esikuntapäällikkö Juhana Skytän mukaan linja-autoja on käytössä tavallista enemmän. Niissä matkustetaan joka toisella paikalla. Arkistokuva on Karjalan prikaatista syksyltä 2019. Kuva: Sara Silvennoinen / Yle

Noin 2100 alokasta astuu tänään palvelukseen Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä. Heidät vastaanotetaan koronavirustilanteen takia poikkeusjärjestelyin.

Esikuntapäällikkö Juhana Skytän mukaan kasarmilla on tavallista enemmän saapumispisteitä, ja alokkailta kysytään heti saapumisen yhteydessä, onko heillä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin viittaavia oireita.

Lisäksi kysytään, ovatko alokkaat tulossa alueilta, joilta saapuminen edellyttäisi karanteenia. Noin 40 alokasta on tulossa Vekaranjärvelle ulkomailta.

– Osa heistä on ollut jo kaksi viikkoa Suomessa, mutta osa saapuu suoraan ulkomailta. Tietyistä maista saapuville järjestetään kahden viikon karanteeni, mutta ennakkoarvion mukaan heitä ei ole montaa kymmentä, Skyttä kertoo.

Karjalan prikaati on maavoimien suuri joukko-osasto. Siellä koulutetaan vuosittain noin 4000 varusmiestä.

Jaetaan kolmeen osastoon

Saapumispisteellä oireista tai matkustamisesta kertoneet alokkaat ohjataan terveysasemalle.

Muut jaetaan kolmeen osastoon, jotka eivät enää saapumispäivän jälkeen kohtaa toisiaan. Osastoilla on esimerkiksi omat ruokailu-, sotilaskoti- ja liikuntatila-aikataulunsa.

– Kaikilla on aluksi kaksi viikkoa paikallaoloa, jonka jälkeen myös lomakierto lähtee pyörimään, Skyttä kertoo.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kukin ryhmä on vuorollaan kaksi viikkoa lomalla, kaksi viikkoa koulutuksessa varuskunnassa ja kaksi viikkoa koulutuksessa maasto-olosuhteissa.

Koronatilanteen vuoksi uusien alokkaiden läheistenpäivä on peruttu. Lisäksi vala- ja vakuutustilaisuudet järjestetään suljettuina tilaisuuksina yksiköittäin. Niitä pystyy seuraamaan etäyhteyden välityksellä.

Juhana Skytän mukaan Karjalan prikaatissa ei ole todettu koronatartuntoja sen jälkeen, kun lomakuljetusbussissa matkustaneella varusmiehellä todettiin tartunta toukokuun puolivälissä ja tartunnalle altistuneet asetettiin karanteeniin.

Yhteistupiin ehkä 140 alokasta

Karjalan prikaatissa käynnistyy heinäkuussa myös yhteismajoituskokeilu. Prikaatin alokkaista runsaat 70 prosenttia eli vajaat 1500 henkilöä on antanut ennakkotiedoissa suostumuksensa osallistua kokeiluun.

Käytännössä kokeilu käynnistyy noin 10–15 tuvassa, joista jokaiseen mahtuu enintään 14 henkilöä, eli kokeiluun osallistujia on 140–210.

Suostumus kokeiluun tarkistetaan jokaiselta vielä saapumisen yhteydessä, ja sen saa halutessaan perua myös myöhemmin.

Lue myös: