Hyppää sisältöön

Raiskauslakiuudistus ottaa uusia askeleita ja etenee lausuntokierrokselle – muistatko vielä mistä uudistuksessa on kyse?

Suostumuksen puute voi johtaa lähivuosina raiskaustuomioon myös Suomessa.

Suostumuksesta halutaan uuden lain perusta. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Raiskauslakia koskeva uudistus ottaa jälleen uusia askeleita. Oikeusministeriön työryhmä luovuttaa tänään mietintönsä seksuaalirikoslain uudistuksesta oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.).

Työryhmän mietinnössä on odotettavissa säännöksiä ja lakimuutosehdotuksia, joilla vahvistetaan erityisesti suostumuksen asemaa raiskauksen tunnunmerkistössä.

Tällä hetkellä Suomen lainsäädäntö määrittelee raiskauksen väkivallan, sen uhan tai uhrin puolustuskyvyttömyyden kautta.

Lakiuudistusta vaatinut kansalaisaloite herätti kesällä 2018 paljon keskustelua. Vaikeasti määriteltävänä nähtiin erityisesti näytön osoittaminen eli kuinka pystytään todistamaan, onko seksiin annettu suostumusta vai ei.

Työryhmän mietinnössä ei kuitenkaan vielä ole kyse hallituksen varsinaisesta lakiesityksestä, vaan siinä on ehdotuksia seksuaalirikoslain muuttamiseksi.

Tämä artikkeli kertaa lakiuudistuksen keskeisimmät tapahtumat.

Lue myös: Vapaaehtoisuuden puute voi johtaa tulevaisuudessa raiskaustuomioon – Henriksson: "Saamme lain, joka suojaa paremmin uhria"

Uudistus sai pontta Ruotsista

Vaikka keskustelu raiskauslainsäädännön kiristämiseksi oli vellonut Suomessa jo pitkään, varsinainen sysäys tapahtui joulukuussa 2017.

Silloin Ruotsin hallitus teki lakiesityksen raiskauslainsäädännön tiukentamiseksi.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi silloin, jos seksi "ei ole vapaaehtoista, se on laitonta".

Tämän jälkeen suostumuksen huomioon ottaminen raiskauslaissa sai laajaa näkyvyyttä Suomessa.

Suostumus2018-kampanja lähti ajamaan kansalaisaloitetta, joka pyrki muuttamaan raiskauksen määritelmän suostumusperusteiseksi myös Suomessa.

Myös edellisen hallituksen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) asetti työryhmän seksuaalirikoslain kokonaisuudistuksen tarkastelemiseksi.

Kesällä 2018 tehty kansalaisaloite keräsi joulukuuhun 2018 mennessä yli 55 000 allekirjoitusta.

Ruotsissa laki tuli voimaan heinäkuussa 2018.

Miten suostumus tai sen puute osoitetaan?

Suostumuksen tai sen puutteen osoittaminen on lakiuudistuksen yksi kiistellyimmistä kohdista.

Uudistukseen epäilevästi suhtautuvat eivät ole suinkaan väittäneet, että ihmisen saisi pakottaa seksiin. Ongelmana on pidetty sitä, että rikoksesta – tässä tapauksessa suostumuksen puutteesta – on oltava näyttöä.

Raiskaukset tapahtuvat kuitenkin usein paikoissa, joissa ei ole silminnäkijöitä.

Ruotsissa tehdyissä kyselyissä on myös selvinnyt (siirryt toiseen palveluun), että ihmisillä on eri käsityksiä siitä, mikä katsotaan suostumukseksi. Muutamissa tapauksissa raiskaustuomiot myös pitenivät lakiuudistuksen seurauksena.

Halla-aho: Aloite keskittyy vääriin asioihin

Kesäkuussa 2019 kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle. Lähetekeskustelu käytiin syyskuussa.

– Seksi ilman suostumusta on raiskaus, julisti Veronika Honkasalo (vas.).

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho taas katsoi aloitteen keskittyvän vääriin asioihin.

Perussuomalaiset korostivat keskustelussa sitä, että raiskauksista pitäisi langettaa ennen kaikkea kovemmat tuomiot.

Vihreiden Iiris Suomela korosti, että tuomioiden pituus ei ole aloitteen keskiössä, vaan suostumusperusteisuuden tarkoituksena on rohkaista uhreja kertomaan raiskaustapauksista.

Joulukuussa 2019 itse kansalaisaloite jäi kuitenkin lakivaliokunnan pöydälle, sillä oikeusministeriössä oli jo käynnissä Häkkäsen alullepanema selvitys rikoslain 20§:n kokonaisuudistuksesta.

Suostumusperusteisuus eteni kuitenkin muuta kautta, sillä se kirjattiin nykyiseen hallitusohjelmaan (siirryt toiseen palveluun).

Mitä muuta uudistukselta odotetaan?

Muutosehdotukset ja uudistukset lakiin eivät koske vain suostumusperusteisuutta.

Oikeusministeriön työryhmä on valmistellut muutoksia, joilla myös nuoreen lapseen kohdistunut sukupuoliyhteys katsotaan raiskausrikokseksi. Valmistelussa on ollut myös raiskausrangaistusten kiristäminen.

Lausuntokierrokselle lähtevät ehdotukset lakimuutoksista palaavat syksyllä takaisin oikeusministeriöön varsinaisen lakiesityksen työstämistä varten.

Lain voimaan tulemista saadaan siis vielä odottaa ainakin ensi kevääseen, sillä lakiesityksen valmistelun jälkeen edessä on vielä uusi lausuntokierros ja eduskuntakäsittely.

Jutusta voi käydä keskustelua 8.7. klo 23 asti.

Lue myös:

Analyysi: Suostumus-kansalaisaloite tuskin etenee sellaisenaan eduskunnassa – ongelmana lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta

Raiskaus vai jotain muuta – Asiantuntijat pohtivat, onko näissä 6 lukijan kokemuksessa raja ylittynyt

Analyysi: Seksin pitää olla vapaaehtoista, mutta miksi suostumuksen kirjaamista lakiin pidetään “elämälle vieraana”?

Juttua muokattu 7.7. klo 13:45: Nykylainsäädännön määritelmää raiskauksesta tarkennettu lisäämällä tieto puolustuskyvyttömyydestä.