1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Haavisto

Ulkoministeri Pekka Haaviston al-Holin toimia koskeva esitutkinta on valmistunut

Perustuslakivaliokunta pyysi valtakunnansyyttäjää selvittämään, pyrkikö Haavisto eroon eri mieltä olleesta virkamiehestä.

Helmikuussa 2020 alkanut esitutkinta ulkoministeri Pekka Haaviston ministerivastuuasiassa on valmistunut. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helmikuussa 2020 alkanut esitutkinta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa on valmistunut.

Tutkinta koskee Haaviston toimia, jotka koskivat al-Holin leiriläisten siirtoa Syyriasta Suomeen. Esitutkinnassa selvitettiin, oliko Haaviston tarkoitus päästä eroon eri mieltä olleesta virkamiehestä siirtämällä hänet toisiin tehtäviin.

Haavisto oli antanut valmistelumääräyksen ulkoministeriön johdolle konsulipäällikkö Pasi Tuomisen siirtämiseksi uuteen tehtävään pois konsulipäällikön virasta. Al-Holia koskevat tehtävät oli jo tätä ennen siirretty pois Tuomiselta.

Tuominen ei suostunut edistämään lasten palauttamista al-Holin leiriltä Suomeen Haaviston ohjeiden mukaisella tavalla.

Keskusrikospoliisi toimittaa seuraavaksi esitutkintapöytäkirjan valtakunnansyyttäjälle.

Tutkinnanjohtaja Aki Lahtinen keskusrikospoliisista sanoo, että valtakunnansyyttäjä harkitsee seuraavaksi, onko esitutkinta tehty riittävän laajasti. Poliisi on tehnyt tutkinnassa tiiviistä yhteistyötä valtakunnasyyttäjän kanssa.

Tämän jälkeen asia etenee takaisin perustuslakivaliokuntaan.

Käsittely heti syyskauden alussa

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan valiokunta saa esitutkintamateriaalin arvioitavakseen ensi viikon kokouksessa.

Valiokunnalla on vielä elokuu aikaa perehtyä yli tuhatsivuiseen tutkinta-aineistoon. Varsinainen käsittely alkaa Ojala-Niemelän mukaan heti, kun eduskunnan istuntokausi syyskuun alussa alkaa. Myös asiantuntijakuulemiset jatkuvat tuolloin.

– Ministerin oikeusturvan kannalta on tärkeää, että tämä asia käsitellään huolellisesti ja perusteellisesti ja ilman aiheetonta viivytystä, Ojala-Niemelä kertoo.

Takarajaa mietinnön valmistumiselle hän ei anna.

– Pyrimme, että mahdollisimman etupainoitteisesti saataisiin tämä asia sitten käsiteltyä.

Esitutkinta ministerin toimista harvinaista

Perustuslakivaliokunta pyysi helmikuussa valtakunnansyyttäjää aloittamaan esitutkinnan ulkoministeri Haaviston toimista.

Ojala-Niemelä sanoi tuolloin, että virkamiesten painostamisesta ei löytynyt näyttöä, mutta valiokunnalle jäi epäilyksen siemen siitä, oliko Haaviston tarkoitus päästä eroon Tuomisesta.

Poliisilla on valtuudet selvittää Haaviston toimintaa myös sellaisilla keinoilla, joihin perustuslakivaliokunnalla ei ole oikeutta.

Esitutkinta ministerin toiminnasta on Suomen oloissa harvinaista. Syytteen nostaminen olisi vielä harvinaisempaa.

Tiedotusvastuu asiassa on perustuslakivaliokunnalla. Poliisi ei vahvista Haaviston nimeä, mutta perustuslakivaliokunnan tutkittavana ei ole muita ministerivastuuasioita.

Perustuslakivaliokunta aloitti Haaviston ministerivastuuasian käsittelyn joulun alla opposition kansanedustajien pyynnöstä.

Juttua muokattu 6.7.2020 klo 12.18 Korjattu Pekka Haaviston puolue vasemmistoliitosta vihreisiin.

Lisää aiheesta:

Pääministeri Marin: Haavisto saa jatkaa ulkoministerinä esitutkinnan aikana – "Nähdäkseni sille ei ole estettä"

Ulkoministeri Haavistoa arvostellut konsulipäällikkö Pasi Tuominen jatkaa tehtävässään – kumpikaan ei kommentoi

Putositko tyystin kärryiltä Haavisto–al-Hol-jupakassa? Ota homma haltuun nopeasti ja lue tämä juttu

Näin kiista al-Holin suomalaisista on edennyt – Tämän kaiken tiedämme kohun vaiheista