"Jännitteet kohoavat jälleen" – Välimerelle jumiutuneen siirtolaisaluksen matkustajat odottavat karanteenilauttaan nousua Sisiliassa

Siirtolaisia on tarkoitus pitää toisella laivalla karanteenissa koronaviruksen varotoimena, minkä jälkeen heidät viedään maihin vastaanottokeskukseen.

siirtolaisuus
Karanteenilautta Moby Zaza Sisiliassa
Siirtolaiset on tarkoitus siirtää sisilialaisessa satamassa karanteenilauttana toimivalle Moby Zaza -alukselle.Carmelo Imbesi / EPA

Välimerellä yli viikon ajan jumissa ollut pelastusalus Ocean Viking, jonka kyydissä on 180 siirtolaista, odottaa maahan pääsyä Sisilian rannikon tuntumassa.

Ocean Viking ankkuroitui varhain maanantaiaamuna Porto Empedoclen sataman ulkopuolelle sen jälkeen, kun Italia ilmoitti ottavansa siirtolaiset vastaan.

Kartta Porto Empedoclen kaupungista Italiassa.
Harri Vähäkangas / Yle

Ocean Vikingia operoiva SOS Mediterranée -järjestö twiittasi aamulla, että laiva on ankkuroitu satamamestarin pyynnöstä Porto Empedoclen ulkopuolelle. Järjestön mukaan laivalla odoteltiin tuolloin ohjeita siitä, miten ja milloin maihinnousu toteutetaan.

Iltapäivällä järjestö twiittasi, että tilanne ei ole muuttunut aamuseitsemästä, eikä lisäohjeita ole annettu.

– Jännitteet kannella kohoavat jälleen. Selviytyjät, joista joillakin on vakavaa ahdistusta, ovat katselleet rannikkoa jo tunteja. Tämä pitkittynyt odotusaika on lisännyt turvallisuushuolia, järjestö sanoo.

Välimereltä siirtolaisia pelastava Ocean Viking yritti yli viikon saada maihinnousulupaa Italiasta ja Maltalta. Sunnuntaina Italia ilmoitti ottavansa siirtolaiset vastaan.

Siirtolaiset on määrä siirtää Ocean Vikingilta Porto Empedoclen satamassa olevaan Moby Zaza -matkustajalauttaan, joka on toiminut koronakaranteenina myös aiemmin vastaanotetuille siirtolaisille.

Moby Zaza -aluksella vietetyn karanteenijakson päätteeksi siirtolaisia on kuljetettu busseilla manner-Italian Crotonessa sijaitsevaan vastaanottokeskukseen, kertoo Gazetta del Sud (siirryt toiseen palveluun).

Italian lääkärit Ocean Viking -aluksella 4.7.2020
Italialainen lääkintätiimi teki Ocean Vikingilla koronatestejä lauantaina.Flavio Gasperini / EPA

SOS Mediterranée julisti Ocean Viking -alukselle perjantaina hätätilan, sillä sen kyydissä olleet olivat käyttäneet väkivaltaisesti ja itsetuhoisesti. Kuusi siirtolaista oli yrittänyt itsemurhaa.

Lauantaina Italiasta lähetettiin lääkintätiimi tekemään siirtolaisille koronavirustestejä.

Lue lisää:

Italia ottaa vastaan Välimerellä jumissa olevat siirtolaiset – pelastusalukselle julistettiin aiemmin hätätila

Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila - siirtolaiset käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti

Välimeren siirtolaisliikennekin muuttui koronakeväänä – Kreikkaan tulee nyt parisataa ihmistä kuussa, Italiaan tulijoiden määrä kasvussa

"Libyasta on tullut helvetti" – siirtolaiset pakenevat Libyan sisällissotaa Välimerelle, Euroopan johtajat hakeavat konfliktiin ratkaisua

Miksi Suomen ja muiden EU-maiden tulisi auttaa Kreikkaa ja ottaa yksin tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita? Lue lyhyet vastaukset