1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asepalvelus

Juuri kotiutuneen Susanna Kulmalan neuvo tänään intin aloittaville: "Siellä on rankkaa, mutta yhdessä siitä selviätte"

Noin 500 pohjalaisnuorta on astunut tänään armeijan leipiin.

Susanna Kulmalalla on takana armeijavuosi ja edessä kauppatieteiden opinnot Vaasassa. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Tänään uudet alokkaat ovat lähteneet varusmiespalvelukseen. Yhteensä noin viisisataa nuorta Pohjanmaalta, Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaalta astuu palvelukseen pääasiassa Kainuun prikaatiin Kajaaniin.

Suurin osa palvelukseen astuvista nuorista on vuonna 2001 syntyneitä. Vapaaehtoisia naisia joukossa on alle kymmenen.

Pohjalaismaakunnista lähdetään myös Porin prikaatiin Niinisaloon sekä ruotsinkieliseen palvelukseen Uudenmaan prikaatiin Raaseporiin.

Lähteminen jännittää

Niinisalossa palvellut seinäjokelainen Susanna Kulmala kotiutui vapaaehtoisesta varusmiespalveluksesta juhannusviikolla. Vuoden takaiset lähdön tunnelmat palautuvat helposti mieleen.

– Kyllä se aika paljon jännitti, kun ei tiennyt mitä siellä tuleman pitää. Ei sitä tiennyt, vaikka oma isoveli oli kotiutunut puolisen vuotta aikaisemmin.

Kulmala kertoo, että lähtöä helpotti kuitenkin se, että samaan aikaan matkaan lähti iso joukko kavereita ja muitakin naisia Seinäjoen seudulta. Vertaistukea oli tarjolla.

Alussa ei tarvitse säikähtää, vaikka kaikki tuntuisi sekavalta, painottaa Kulmala. Sopeutumisen kannalta hän pitää ykkösasiana sitä, että yhteishenki saadaan syntymään nopeasti.

– Kannattaa tehdä kaikkensa, että siellä olisi mahdollisimman hyvä yhteishenki. Siellä on rankkaa, mutta on helpompaa, kun voi jakaa sen rankkuuden.

– Yhdessä siitä selviätte, tsemppaa Kulmala tänään palveluksensa aloittavia.

Yhteistuvat kokeilussa

Kajaanissa kokeillaan nyt myös naisten ja miesten yhteismajoitusta. Yhteistupiin majoitetaan ne henkilöt, jotka ovat antaneet suostumuksensa kokeiluun.

Lue myös: Naisten ja miesten yhteiset tuvat otetaan pian käyttöön Puolustusvoimissa: "Tämä ei ole mikään mullistus"

– Joo ja ei, kommentoi Kulmala kokeilua.

Kulmalan mukaan naisten tupa takaa tietyn rauhan. Voi vaihtaa vaatteet rauhassa, ei tarvita sermejä.

Tiedonkulun kannalta yhteistuvat ovat tervetulleita, sanoo Kulmala. Omana inttiaikanaan hän pani merkille, että tärkeäkään tieto ei aina tullut perille naisten tupaan.

– Kun itse aloitin, ei siellä ollut yhtään naisalikersanttia ja miesalikersanteille saattoi olla kynnys tulla koputtelemaan naisten tuvan ovelle.

Omana johtajakautenaan alikersantti Kulmala piti huolen siitä, että tieto kulkee niin naisille kuin miehillekin.

Susanna Kulmala kotiutui armeijasta hyvillä mielin. Hän kiittelee kotijoukkoja ja varsinkin poikaystävää, joka oli hyvänä tukena koko vuoden ajan.

Hänellä hyvä neuvo myös niille uusille alokkaille, joita koko homma ei kovin paljon kiinnosta.

– Olkaa avoimin mielin, kyllä siellä hienoa tulee olemaan.