Hyppää sisältöön

Juhlapuheet ei auta

Vammaisten työllistymisestä on puhuttu vuosikymmeniä. Silti liian moni työkykyinen vammainen päätyy eläkkeelle. Erityisesti asenteissa on toivomisen varaa.

Anni Kyröläisen laatimassa työ- ja elinkeinoministeriön raportissa (TEM) on annettu ehdotuksia, miten vammaisten työllisyyttä pitäisi parantaa.

Kyröläisellä, 31, on itselläänkin kokemusta työllistymisen esteistä. Hänellä on ollut syntymästä asti hauraat luut.

Olen vammainen, mutten sairas. Pidän itseäni terveenä.

Anni Kyröläinen

Kotikasvatus vaikuttaa. Minut kasvatettiin samalla lailla kuin muutkin sisarukset. Oma huone piti siivota ja kotiintuloajat olivat samat.

Anni Kyröläinen

TEMin raportin mukaan vammaisten oppilaiden pitäisi päästä osallistumaan peruskoulutukseen mahdollisimman paljon muiden mukana.

Minä olin normaaliluokalla ja opettajat vaativat minulta saman kuin muiltakin. Lukion jälkeen pääsin Helsingin yliopistoon lukemaan valtiotiedettä.

Anni Kyröläinen

Kyröläinen on yrittäjä ja ollut työssä esimerkiksi yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa ja Helsingin kaupungilla.

Hänen laatimassaan raportissa muistutetaan siitä, että peruskoulun opinto-ohjaajat tarvitsevat laajasti tietoa, jotta he osaavat ohjata oppilaat heille soveltuvimpaan koulutukseen.

Minulle ehdotettiin koulussa myös eläkeläiseksi ryhtymistä.

Anni Kyröläinen

Olen myös taistellut kuljetuspalveluista ja henkilökohtaisesta avusta, jotta voin opiskella ja tehdä työtä. Kaikki vammaiset eivät jaksa.

Anni Kyröläinen

Työvoimapalvelujen saanti riippuu tuurista. Välttämättä asiakasneuvoja ei tiedä, mitä tukia ja palveluja sekä vammaiselle että työnantajille on tarjolla.

Anni Kyröläinen

Vammaisuus vaikuttaa siihen, pääseekö työhaastatteluun. Sitä ei kannattaisi sanoa, mutta usein on pakko. Muuten ei tiedä, pääseekö haastattelupaikkaan pyörätuolilla.

Anni Kyröläinen

TEMin raportin mukaan työnantajille pitäisi olla tarjolla palvelupaketti, jossa on kaikki tieto tuista ja niiden hakemisesta.

Raportti kertoo myös, että vammainen palkataan 3,4 kertaa todennäköisemmin työpaikkaan, jolla on kirjallinen suunnitelma vammaisten palkkaamisesta.

Työpaikan tai opiskelupaikan esteettömyys ei pelkästään riitä, jos virkistyspäivät ovat purjeveneessä tai keskiaikaisessa linnassa.

Anni Kyröläinen

Suomessa ei ole tehty selvää valintaa, halutaanko vammaiset työhön vai pois työmarkkinoilta.

Anni Kyröläinen

Vammaiselta voi kysyä, tarvitseeko hän apua. Hyväntahtoinenkin avun tuputtaminen tuntuu helposti alentavalta.

Anni Kyröläinen

Olen harrastanut sähköpyörätuolisalibandyä noin kahdeksan vuotta. Nyt pelaan Suomen maajoukkueessa.

Anni Kyröläinen

Toivon saavani perheen. Jos lapsellani olisi sama sairaus kuin minulla, se ei olisi mikään tragedia, vaikka se ulkopuolelta voi siltä näyttää.

Anni Kyröläinen

Monet pienet asiat, kuten portaat rajoittavat elämääni. Isoissa asioissa rajoitukset ovat pään sisäisiä: tahdonko, uskallanko. Olen tahtonut paljon.

Anni Kyröläinen

Tekijät

Tiina Merikanto, Silja Viitala