Katri Kulmuni eron jälkeen: Rakastin työtä ministerinä – Keskustajohtaja taistelee nyt luottamuksensa ja uransa puolesta

Keskustajohtaja ottaa etäisyyttä pääministeriin: "työllisyyspäätöksiä ei kannata juosta pakoon".

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni, Helsinki, 10.07.2020
Katri Kulmuni liikuttuu vieläkin, kun hän puhuu ministerierostaan. Oli henkilökohtainen trauma, tragedia ja raskas asia menettää työ, jota rakasti.Antti Haanpää / Yle

Keskustan puoluetoimiston sisäoven sormenjälkitunnistin oikuttelee.

Lopulta Katri Kulmunin sormenjälki kelpaa ja lukko surahtaa auki. Kulmuni pääsee istumaan, purkamaan mennyttä alkukesää ja kertomaan tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Keskustajohtaja taistelee valtiovarainministerieronsa jälkeen luottamuksensa puolesta ja puheenjohtajauransa jatkosta.

Toistaiseksi tilanne muistuttaa varjonyrkkeilyä kuvitellun vastustajan kanssa. Yksikään haastaja ei ole vielä ilmoittautunut keskustan puheenjohtajakisaan. Puoluekokous on syyskuussa Oulussa.

Mutta palataan ensin siihen raskaaseen kevääseen.

Katri Kulmuni, Helsinki, 10.07.2020
Katri Kulmuni luottaa, että aika asettaa ministerieron mittasuhteisiinsa. Syksyllä odottaa seuraava koitos: vieläkö keskustaväen luottamus riittää jatkokaudelle puheenjohtajaksi.Antti Haanpää / Yle

Katri Kulmuni istuu kädet puuskassa ja sanoo, että luottaa ihmisiin

Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä kesäkuussa. Kulmuni koki, että hänen erityisavustajansa hankkima esiintymiskoulutus oli kohtuuttoman kallista. Erollaan hän halusi kantaa vastuuta poliittisena johtajana.

Hiljaisessa puoluetoimistossa istuva keskustajohtaja liikuttuu, kun hän etsii sanoja kevään eroratkaisun kuvaamiseksi.

–Kulunut kuukausi on ollut raskas, en kiistä sitä. Mutta kuten jokaiselle ihmiselle, elämässä tulee hyviä ja huonoja asioita vastaan. Minulle elämänpolulleni tuli tällainen tilanne.

Katri Kulmuni istuu kädet puuskassa. Syntyy vaikutelma puolustusasennosta. Hän toistaa, ettei tiennyt kaikkia koulutukseen ja sen kuluihin liittyviä asioita.

– Lähtökohta on, että luotan ihmisiin. Lähtökohta on, että asiat tehdään aina oikein ja niin hyvin kuin jokainen osaa. Niin mie ajattelen, että jokainen varmasti toimii.

Katri Kulmuni, Helsinki, 10.07.2020
Kulmunin mukaan keskusta on sitoutunut hallitustyöhön eikä haikaile oppositioon. Siitä on myös merkkinä se, että pitkäaikainen pääministeri ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen suostui valtiovarainministeriksi.Antti Haanpää / Yle

Minä rakastin työtä valtioneuvoston jäsenenä.

Katri Kulmuni

Isänmaallisuus värähtelee syväkeskustalaisessa puheenparressa

Aatteellisuus ja vastuunkanto nousee usein puheenjohtajan puheisiin.

Eropäätöksessä ei Kulmunin mielestä ollut kysymys hänestä itsestään vaan hallituksen toimintakyvystä sekä yhteiskunnallisista asioista, joita hän luottamustehtävässä keskustan puheenjohtajana edistää.

Jos Kulmuni olisi jatkanut ministerinä, esiintymiskoulutusjupakka olisi kulkenut varjona ministerin kannoilla pitkään.

– Minä rakastin työtä valtioneuvoston jäsenenä. Olen ikuisesti kiitollinen, että olen saanut palvella isänmaata siitä tehtävästä. Olin siihen hyvin sitoutunut.

Kulmuni uskoo, että kun aikaa kuluu, asiat asettuvat aina mittasuhteisiin.

– On se varmaan henkilökohtainen trauma, tragedia ja raskas asia.

Koet selvinneesi?

– No tässä istun.

Pekka Haavisto ja hallituksen toimintakyky

Hallituksessa on yhä ministeri, jonka kannoilla epäilyksen varjo kulkee: vihreä ulkoministeri Pekka Haavisto.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta selvittää, onko syytä epäillä Haaviston syyllistyneen virkarikokseen, kun Syyrian al-Holin leirin suomalaisnaisten ja lasten kohtaloa ratkottiin ulkoministeriössä.

Kulmuni ei halua ottaa Haaviston tapaukseen kantaa. Hän kuitenkin sanoo jotakin, joka oli yksi peruste hänen omalle erolleen ministeritehtävistä.

– Hallituksen toimintakyky on kaikki kaikessa tälle maalle.

Kuvassa ovat Annika Saarikko ja Katri Kulmuni Loimaalla heinäkuun 2020 alussa.
Ylen keskustavaikuttajille tekemässä kyselyssä Annika Saarikko (vas.) on suositumpi puheenjohtajaksi kuin Katri Kulmuni. Keskustan kuntavaalitapahtuma Loimaan torilla tiistaina.Lassi Lähteenmäki / Yle

Katri Kulmunin jatko keskustajohdossa ei ole läpihuutojuttu

Kulmuni ajattelee, että työ keskustajohdossa on vielä kesken – työ isänmaan ja keskustan parhaaksi, tässä järjestyksessä.

Mutta Katri Kulmunin jatko keskustan puheenjohtajana ei ole mikään läpihuutojuttu. Jopa keskustan yhdenlainen vanha isäntä ja Kulmunin tukija viime puoluekokouksessa, Seppo Kääriäinen toivoi puheenjohtajakisaa.

Enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista keskustavaikuttajista haluaisi saada Katri Kulmunille haastajan Oulun puoluekokoukseen syyskuussa. Tiede- ja kulttuuriministeriksi palaava Annika Saarikko (kesk.) miettii. Hän ilmoittaa ratkaisustaan heinä-elokuun vaihteessa.

Jos puheenjohtajavaali käytäisiin Kulmunin ja Annika Saarikon välillä, Ylen kyselyyn vastanneiden suosikki puheenjohtajaksi olisi Saarikko. Kyselyn tulos oli suuntaa-antava vajaan sadan vastaajan määrän vuoksi.

– Tasaiseltahan tuo näytti, Kulmuni itse arvioi.

– Kyllä on kannatusta. Ja keskustan täytyy saada kannatusta ensi kevään kuntavaaleissa ja myös tulevissa vaaleissa, että keskusta voi tehdä työtä isänmaan eteen.

Isänmaa toistuu Kulmunin puheissa. Isänmaan puolesta työn tekemisellä on syväkeskustalainen kaiku. Isänmaa sanana värisyttää mieliä maakunnissa.

Katri Kulmuni står vid mikrofoner, läser från ett papper.
Katri Kulmuni ilmoitti eroavansa valtiovarainministerin tehtävästä 5. kesäkuuta, kun hänelle selvisi, että hänen viestintäkoulutukseensa oli käytetty työ- ja elinkeinoministeriössä sekä valtiovarainministeriössä yli 50 000 euroa.

Arvoituksellinen vastaus tulevaisuuden ministerihaluihin

Katri Kulmuni on johtanut keskustaa vajaan vuoden. Hän voitti puheenjohtajavaalissa Kouvolan puoluekokouksessa viime syyskuussa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.), jota muun muassa Annika Saarikko kannatti.

Olisi poikkeuksellista, jos puheenjohtaja vaihtuisi jo vuoden päästä. Luottamus Kulmunin kykyyn nostaa keskusta huonoista kannatusluvuista hyvään kuntavaalitulokseen olisi karissut huippunopeasti. Ylen puoluekannatusmittauksessa keskustan kannatus ei ole parantunut viime syksyn puheenjohtajavaalin jälkeen.

Kulmuni on valmistautunut taistelemaan jatkokaudestaan, mahdolliseen puheenjohtajavaaliin asti.

Katri Kulmuni kiertää heinäkuussa Suomea toritapahtumissa herättelemässä keskustalaisia kuntavaaleihin. Laajan kierroksen voi nykytilanteessa tulkita myös enemmän tai vähemmän puheenjohtajakampanjaksi.

Jossitellaan vähän.

Jos Katri Kulmuni saisi jatkokauden puheenjohtajana, olisiko pöytä puhdistettu esiintymiskoulutussotkusta? Haluaisiko Kulmuni palata ministeriksi Sanna Marinin (sd.) hallitukseen?

– Ennen kuntavaaleja puolueen puheenjohtajana en hakeudu valtioneuvoston jäseneksi. Elämää kuntavaalien jälkeen, niin pitkälle en ole ajatellut.

Vastaus jättää tulevaisuuden avoimeksi. Kulmuni ei siis sulje pois mitään, ei edes paluuta ministeriksi nykyhallitukseen.

Mutta myönnetään, ensi kevään kuntavaalien jälkeiseen aikaan on pitkä matka. Kun katsoo vajaan vuoden taakse päin, maailma on muuttunut tänä aikana aivan toiseksi: pääministeri vaihtui Antti Rinteestä (sd.) Sanna Mariniin, koronavirus iski.

Kulmunin ja Marinin erimielisyys pysyy: päätöksiä budjettiriihestä

Päähallituspuolueiden SDP:n ja keskustan välillä on kiistaa siitä, pitääkö hallituksen kyetä tekemään työllisyyspäätöksiä syyskuun budjettineuvotteluissa 30 000 työpaikan verran vai voiko osaa päätöksistä lykätä myöhemmäksi syksyyn.

Työllisyyspäätöksiä ei kannata juosta pakoon.

Katri Kulmuni

Pääministeri Sanna Marin tulkitsee, että hallituksessa on jo sovittu lykkäysmahdollisuudesta. Hallituksen ulkopuolelle jäänyt keskustajohtaja on eri mieltä, hallitusohjelman mukaan pitäisi toimia eikä aikataulua saa viivästyttää.

– Kyllä me pidämme siitä kiinni, että budjettiriihessä täytyy pystyä päätöksiä tekemään.

Kulmuni tulkitsee, että näkemyserossa on kyse siitä, mitä lauseita kukin puolue painottaa hallituksen ohjelmassa ja kannanotoissa.

– Työllisyyspäätöksiä ei kannata juosta pakoon. Ne täytyy pystyä tekemään jossain vaiheessa. Niitä on vuosi odotettu.

Kulmunin omalla listalla uusien työpaikkojen syntymiseksi on paikallisen sopimisen lisääminen yrityksissä. Lisäksi työttömien eläkeputken eli työttömyysturvan lisäpäivien poisto olisi senkaltainen asia, josta pitäisi neuvotella.

– On päättäjien rohkeudesta kiinni. Jos ajelehditaan päättämättömyydessä työllisyystoimien suhteen, sitten ajaudutaan veronkiristyksiin ja menoleikkauksiin, Kulmuni arvioi.

Kulmunin johtopäätös: koronavirus vei pohjan keskittämiseltä

Keskustaväen silmissä luottamus Kulmuniin punnitaan yhdessä kysymyksessä. Voiko luottaa, että juuri Katri Kulmuni johtaa puolueen hyvään kuntavaalitulokseen?

Vaalitaistelu on jo alkanut. Kulmuni väittää, että vain keskusta puhuu alueellisesta tasa-arvosta, vaikka se on ihmisten välistä tasa-arvoa.

Keskustajohtajan mielestä koronaviruksen myötä kaiken keskittämiseltä katosi pohja. Lähipalvelut ja etäyhteydet tulivat tärkeiksi. Niihin tarvitaan terve valtion ja kuntien talous.

Kuntavaaleissa on Katri Kulmunin mielestä kysymys siitä, voiko luottaa, että lapset pääsevät terveellisiin ja hyviin kouluihin omassa kotikunnassa. Ja siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut saa myös omasta kunnasta.

Haastattelu on päättynyt. Kulmuni ottaa mukaansa hänelle puoluetoimistoon osoitetun kirjeen.

Kirje on Saarijärveltä, sieltä aluepolitiikan ja maakuntien Suomesta.

Voit keskustella jutun aiheesta sunnuntaihin 12.7.2020 kello 23 asti, klikkaa jutun alla keskustele-painiketta.

Lue ja katso lisää:

Ylen kysely keskustavaikuttajille: Annika Saarikko on Katri Kulmunia suositumpi keskustan puheenjohtajaksi

Analyysi: On vain ajan kysymys, milloin keskustan puheenjohtajakisa käynnistyy – eikä se ole mikään ihme

Annika Saarikko harkitsee puheenjohtajakisaan lähtöä elokuuhun – poliittinen todellisuus muuttui äitiysloman aikana: "Oikein mikään ei ole entisellään"

Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä, jatkaa keskustan johdossa – puolue valitsee sunnuntaina uuden ministeriehdokkaan