1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymsote hyväksyi säästösuunnitelmat – noin 400 henkilöä pakkolomalle

Sote-kuntayhtymän talous on kärsinyt koronasta.

lomautus
Kymenlaakson keskussairaalan infektiopäivystyksen opastekyltti
Koronavirusepidemia aiheutti lukuisia muutoksia Kymsoten toimintaan. Kuvassa opasteita Kymenlaakson keskussairaalan erilliseen infektiopäivystykseen, joka on sittemmin siirretty osaksi muuta päivystystä.Pyry Sarkiola / Yle

Kymsoten hallitus on hyväksynyt kuntayhtymän yhteistoimintaneuvottelujen tuloksen.

Lisäksi toimitusjohtaja Annikki Niiranen sai valtuudet hyväksyä vaihtoehtoisia säästötoimenpiteitä, jos nyt päätetyt toimenpiteet vaarantavat palvelu- tai hoitotakuun toteutumisen. Lisäesityksen asiasta teki kokouksessa Niiranen itse.

Kymsote aloittaa joukon toimenpiteitä, joilla haetaan säästöjä jo syksyn 2020 aikana. Syksyllä on edessä esimerkiksi viikon pituisia lomautuksia, joiden piirissä on noin 400 henkilöä.

Niiranen kertoo Ylelle, että palvelu- ja hoitotakuu voisivat mahdollisesti vaarantua tiettyjen, lasten ja nuorten palveluihin kohdistuvien lomautusten ja ostopalvelulääkäreistä säästämisen kohdalla. Lomautussuunnitelmia ja niiden varavaihtoehtoja laaditaan parhaillaan. Esimerkiksi kouluterveydenhuollon lomautuksia suunnitellaan koulujen syys- ja joululomille.

Lasten ja nuorten palveluissa, kuten lasten neurologian ja psykiatrian palveluissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä neuvoloissa työskentelee Niirasen mukaan selkeä vähemmistö lomautettavista. Näiden toimintojen lisäksi lomautuksia on tulossa esimerkiksi kuntayhtymän johdolle ja hallinnon henkilöstölle sekä esimiehille.

Haussa yli 4 miljoonan säästöt

Toimenpiteillä, joiden säästövaikutukset on tässä vaiheessa pystytty arvioimaan, tavoitellaan noin 4,1 miljoonan euron säästöjä vielä tänä vuonna. Säästöjen taustalla on koronavirusepidemia ja ennen kaikkea epidemiaan valmistautuminen.

Esimerkiksi kiireettömän hoidon alasajo on tehnyt kuntayhtymän talouteen ison loven. Kymsote laskuttaa esimerkiksi erikois- ja perusterveydenhuollon kuluja kunnilta käyntien mukaisesti, ja lähes 90 prosenttia Kymsoten tuloista tulee kunnilta.

– Kun koronavirusepidemian vaikutuksesta käynnit ovat vähentyneet, niin kunnille ei lähde näistä myöskään laskua, toimitusjohtaja Niiranen sanoo tiedotteessa.

Uutista päivitetty 6.7. klo 17.08: Täydennetty, missä toiminnoissa säästöt voisivat vaarantaa palvelu- ja hoitotakuun.

Lue myös:

Kymsote aikoo lomauttaa johtajat ja nipistää sijaiskulut minimiin – tämän vuoden tulos ainakin 30 miljoonaa pakkasella

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Lue seuraavaksi