Marjoille riittää ostajia, mutta riittääkö poimijoita? Myös 4H aloittaa mustikan oston ensimmäistä kertaa vuosiin

Mustikan osto alkaa viikolla 30 eli heinäkuun puolivälin jälkeen.

Marjoille riittää kyllä ostajia, kunhan vain riittää poimijoita. Kuva: Yle/Mira Myllyniemi

Marjametsään menijöiden saalista hamuaa tänä kesänä aiempaa innokkaampi ostajajoukko. Sen sijaan huolta on poimijoista: teollisuus ei usko, että riittävää määrää marjoja saadaan kerättyä metsistä kotimaisin voimin.

Lue myös:

Ainakin pari yritystä on tulossa pohjalaisille marjamarkkinoille. Ypäjäläinen Kärkäisen puutarha on vuosia ostanut puolukkaa Seinäjoen seudulla, mutta tänä vuonna myös mustikka kiinnostaa.

– Näyttää siltä, ettei eteläisestä Suomesta saa tarpeeksi ja varastot ovat tyhjät, sanoo yrittäjä Isto Kärkäinen.

Lisäksi suomalais-norjalaisten nuorten miesten uusi seinäjokelainen yritys Marjan Voima Oy aikoo ostaa mustikkaa (siirryt toiseen palveluun).

– Kilpailu ei ollenkaan haittaa, vaan se voi innostaa ihmisiä tuomaan marjaa enemmän, toteaa Kärkäinen.

Kärkäinen ostaa marjaa itselleen jatkojalostukseen, pakasteeksi sekä myyntiin Etelä-Suomen toreille.

4H-yhdistykset ostavat teollisuudelle

Myös 4H ostaa tänä vuonna mustikkaa ensimmäistä kertaa moniin vuosiin. Mustikkaa ostaa 25 yhdistystä, puolukkaa 50. Toiveena oli, että kaikki puolukan ostajat olisivat ottaneet mustikan rinnalle, mutta siihen ei päästy. Suomessa on kaikkiaan yli 200 yhdistystä.

Tavoitteena on saada ostettua 100 000 kiloa mustikkaa ja 500 000 kiloa puolukkaa.

– Isot nuo määrät toki ovat, mutta hyvältä vaikuttaa sen perusteella, mitä on liikkunut kuvia whatsapp-ryhmässä: mustikka on kukkinut hyvin, ja nyt saatiin sadettakin. Kun vielä saataisiin marjalle kokoa, niin uskon, että hyvin meidän marjakauden käy, sanoo 4H:n Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun aluejohtaja Heli Hietala.

Kaiken 4H:n välittämän marjan ostaa suomussalmelainen Kiantama.

Marjanvälitys on 4H:ssa brändätty ensi kertaa Satosankarit-nimelle. Sillä halutaan kertoa toiminnan tasalaatuisuudesta: kaikki asemat toimittavat marjaa samoin periaattein ja toimintatavoin.

Myös ostopäivät ovat kaikilla paikkakunnilla samat. Mustikalla ne ovat maanantai, keskiviikko ja lauantai. Puolukalle tulee kaksi myyntipäivää, jotka päätetään ennen syyskuuta, jolloin kaupanteko alkaa.

Yhdistykset saavat kuitenkin päättää itse kellonajat, ja kunkin pisteen aukiolot ovat 4H-yhdistyksen Satosankarit-sivulla (siirryt toiseen palveluun). Tiedot ostopaikkakunnista löytyvät myös Arktiset Aromit -sivustolta (siirryt toiseen palveluun).

Kesätyövajeeseen paikkausta

4H luopui mustikanostosta aikanaan, koska marjaa tuli välillä niin vähän, ettei mukanaolo ollut kannattavaa. Mustikka on myös puolukkaa työläämpi poimia, ja sen säilyvyys on huonompi, joten ostopäiviä pitää olla enemmän.

Lisäksi oston organisointi osuu pahitteeksi toiminnan tauon ja lomakauden ajalle.

Nyt työhön on saatu lisämäärärahaa, jolla turvataan esimerkiksi nuorten palkanmaksu. Marjoista odotetaan myös kilpailua, joten lisätienesti on yhdistyksille kannustin.

– Tänä vuonna olemme pystyneet työllistämään tavallista vähemmän nuoria, joten tästä saadaan toivottavasti vähän paikkausta, sanoo Hietala.

Juttua korjattu kello 10.05: 4H-yhdistyksiä on Suomessa yli 200.

Juttua korjattu klo 16:14: Marjan Voima Oy ostaa ja myös myy marjaa Suomessa.