Yhdysvaltain korkein oikeus: Donald Trumpin on luovutettava verotietonsa syyttäjälle – "Trumpin kannalta huono päivä"

Sen sijaan kongressin edustajainhuone ei pääse tutustumaan verotietoihin ainakaan ennen uusia oikeuskäsittelyjä.

Donald Trump
Mies kädessään kyltti, jossa lukee Follow the Money. Vieressä poliisi.
Protestoija kehotti kesäkuun lopussa korkeimman oikeuden edustalla seuraamaan rahan jälkiä.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain korkein oikeus on päättänyt, että presidentti Donald Trumpin verotiedot saa luovuttaa hänen toimiaan tutkivalle syyttäjälle. Sen sijaan kongressin edustajainhuone ei pääse ainakaan toistaiseksi käsiksi tietoihin.

Verotietoja ei julkaista suurelle yleisölle, vaan niitä pääsee tutkimaan syytteiden nostamisesta päättävä suuri valamiehistö. Tietojen luovutuksen ehtoja käsitellään vielä uudelleen alemmissa oikeusistuimissa.

Trumpin verotietoihin käsiksi pääsyä oli vaatinut New Yorkin osavaltion syyttäjä Cyrus Vance.

Syyttäjä Vance tutkii muun muassa pornotähti Stormy Danielsin saamia maksuja. Daniels sai ennen viime presidentinvaaleja rahaa vastineeksi siitä, ettei hän kertoisi väitetystä suhteestaan Trumpiin.

Presidentti Trump ilmoitti Twitterissä, että kyse on syyttäjän laittomasta ja poliittisesta toiminnasta. Lisäksi hän valitti, ettei korkein oikeus olisi tehnyt vastaavaa päätöstä muiden presidenttien kohdalla.

Trumpin nimittämät tuomarit puolsivat luovutusta

Myös kongressin demokraattienemmistöinen edustajainhuone oli vaatinut verotietoja itselleen. Korkeimman oikeuden mukaan edustajainhuoneella on periaatteessa oikeus saada tietoja, mutta se ei ollut perustellut vaatimuksiaan riittävän tarkasti.

Korkein oikeus lähettikin edustajainhuoneen vaatimukset takaisin alempien oikeusistuimien tarkempaan käsittelyyn.

Molemmat päätökset syntyivät korkeimmassa oikeudessa äänin 7–2. Tietojen luovutusten puolesta äänestivät myös kaksi presidentti Trumpin nimittämää tuomaria, Neil Gorsuch ja Brett Kavanaugh.

Tuomarien enemmistö ei hyväksynyt presidentin juristien väitteitä, joiden mukaan presidentti nauttisi täydellistä koskemattomuutta syyttäjien tai kongressin vaatimuksilta.

Sen sijaan presidentillä on yhä varsin laaja syytesuoja. Siksi Trumpia tuskin nähdään oikeuden edessä ainakaan istuvana presidenttinä, vaikka New Yorkin osavaltion syyttäjän tutkinnat etenisivät oikeudessa.

"Trumpin kannalta huono päivä"

Trumpin verotietojen julkisuudesta on kiistelty vuosia.

Trump on Richard Nixonin jälkeen ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka ei ole julkistanut verotietojaan. Laki ei vaadi presidenttiä julkistamaan näitä tietoja.

Demokraatit kuitenkin väittävät, että verotietojen salaaminen viittaisi siihen, että Trumpilla olisi jotakin salattavaa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola tiivistää STT:lle korkeimman oikeuden päätöksen toteamalla, että "kyllä tämä Trumpin kannalta oli huono päivä".

– Se näkyy hänen Twitter-tilillään, Aaltola sanoo.

Aaltola huomauttaa, että ei ole varmaa, miksi Trump on varjellut niin sitkeästi taloustietojaan.

– Liittyykö se Trumpin ehkä narsistiseen haluun osoittaa, että hänellä on enemmän rahaa kuin hänellä itse asiassa on, vai liittykö se joihinkin taloudellisiin sotkuihin, joita hän ei halua tuoda esille. Tässä on ollut pari eri tulkintaa.

– Mutta nyt ne tulevat oikeuden käsittelyyn ja saattaa olla, että kongressi saa ne käsiinsä.

Aaltola sanoo, että korkein oikeus on perinteisesti ollut hyvin haluton ratkomaan presidentin ja kongressin välisiä riitoja. Trumpin taloustiedot saattavat päätyä ennen pitkää myös laajasti julkisuuteen, vaikka ne tässä vaiheessa onkin määrätty vain oikeusistuimen käyttöön.

– Jo tämä juridinen puoli, että taloustiedot menevät todistusaineistoksi oikeusistuimiin, tuottaa tämän julkisuushaitan itsessään, olivatpa salauksen syyt mitä tahansa, Aaltola sanoo.

Lue myös:

Joutuuko Trump luovuttamaan verotietojaan? Washingtonissa odotetaan korkeimman oikeuden päätöstä

Takaisku Trumpille – presidentin 8 vuoden verotiedot luovutettava syyttäjälle

Trumpin verotietojen julkistamista puitiin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden käsittelyssä

Aborttioikeuden puolustajille voitto USA:n korkeimmassa oikeudessa

Presidentti Trumpille tappio USA:n korkeimmassa oikeudessa: Paperittomien siirtolaislasten, "unelmoijien" suojeluohjelma saa jatkua

Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden DACA-päätöksen takana oli jälleen yllättävä konservatiivituomarin loikka liberaalien leiriin, toista kertaa tällä viikolla

USA:n korkein oikeus linjasi: työsyrjintä sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella laitonta

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT